foobar2000.pl - polskie forum: [1.3.3] Problem z odtwarzaniem plików .cue - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Zasady działu Problemy i pytania

Zasady działu "Problemy i pytania"

  • Jeżeli Twoje pytanie dotyczy wtyczek (components) to pomyliłeś dział. Dyskusje na temat wtyczek prowadzimy tylko i wyłącznie w dziale Problemy i pytania związane z wtyczkami.
  • Pamiętaj, aby przed założeniem nowego tematu sprawdzić czy podobne pytanie wcześniej już nie padło! Skorzystaj w tym celu z WYSZUKIWARKI oraz zajrzyj do działu F.A.Q. - Najczęsciej zadawane pytania.
  • Jeżeli zastosowałeś się do poprzednich 2 reguł i dalej nie znasz rozwiązania problemu to możesz już śmiało zakładać nowy temat. Pamiętaj, że jesteś zobowiązany do podania posiadanej wersji foobara przed nazwą tematu, przykłady:

    [Wersja foobara] Nazwa tematu


    • (np.) [0.9.5.1] foobar ciągle zawiesza się przy starcie...
    • (np.) [0.9.4.2] Błędy przy odtwarzaniu formatu FLAC

Grupa Trzymająca Władzę
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[1.3.3] Problem z odtwarzaniem plików .cue

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   arhus Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-maj 15

Napisano 17 maj 2015 - 15:03

Witam, z góry przepraszam za powtórzenie tematu, ale wątek w którym użytkownik miał ten sam problem był z 2011 roku i nie byłam pewna czy mogę w nim jeszcze pisać. Podczas odtwarzania plików .cue w foobarze wyskakuje taki oto błąd:

Unable to open item for playback (Unsupported file format):
"D:\Touhou\Muzyka\Arrangements\IOSYS\東方乙女囃子 (Touhou Maidens' Orchestra)\Audio CD.latinica.cue" / index: 1

Unable to open item for playback (Unsupported file format):
"D:\Touhou\Muzyka\Arrangements\IOSYS\東方乙女囃子 (Touhou Maidens' Orchestra)\Audio CD.latinica.cue" / index: 2

Unable to open item for playback (Unsupported file format):
"D:\Touhou\Muzyka\Arrangements\IOSYS\東方乙女囃子 (Touhou Maidens' Orchestra)\Audio CD.latinica.cue" / index: 3

A tutaj zapis cue sheet: http://pastebin.com/3QezFdDT

Poprawiłam już ustawienia w shell integration -> exclude file types
Jeżeli chodzi o wtyczki to jak dokładnie je zainstalować? Mam pobrane ,,foo_cuefilter" i ,,Monkey.fb2k-component" tylko nie jestem pewna gdzie je umieścić. Wrzuciłam je do folderu components, ale nie wiem czy dalej muszę coś jeszcze z tym zrobić?
0


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Placio74 Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-czerwiec 08

Napisano 17 maj 2015 - 16:43

Komunikat informuje o tym że dany format pliku nie jest obsługiwany (ale nie dotyczy samego arkusza CUE, który został wczytany).
foobar2000 standardowo nie ma dekodera formatu Monkey's Audio (APE) - wymagane jest zainstalowanie dodatkowej wtyczki.

Wtyczki można instalować ręcznie, jednak odbywa się to nieco inaczej niż kiedyś (inny katalog dla dodatkowych wtyczek (user-components), a w nim każda wtyczka w osobnym podkatalogu).

Jeśli archiwum (ZIP) z wtyczką ma rozszerzenie fb2k-component, wtyczkę można zainstalować "automatycznie" - jeśli rozszerzenie nie jest skojarzone z programem, można to zrobić w preferencjach (Components > Install..).

Gdy ściągnięty plik archiwum z wtyczką to ZIP, ale nie ma rozszerzenia fb2k-component - wystarczy je zmienić. Inny typ archiwum (np. RAR) wymaga przepakowania do ZIP. Gdy wtyczka nie jest spakowana (sam plik DLL), trzeba ją po prostu spakować do ZIP i zmienić rozszerzenie.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   arhus Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-maj 15

Napisano 17 maj 2015 - 19:48

Zainstalowałam wtyczkę poprzez Components > Install ale nadal wyskakuje ten sam błąd :( Wtyczka miała rozszerzenie fb2k-component.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Placio74 Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-czerwiec 08

Napisano 17 maj 2015 - 20:22

Po zainstalowaniu dekodera Monkey's Audio (Monkey.fb2k-component) i ponownym uruchomieniu foobar2000, czy możesz odtwarzać bezpośrednio dany plik APE ("Audio CD.ape")?
Jeśli nie, sprawdź np. w odtwarzaczu VLC i zbadaj plik za pomocą MediaInfo. Jeśli w innym odtwarzaczu ten plik nie będzie odtwarzany a MediaInfo nie zwróci sensownych informacji, możliwe że plik jest uszkodzony.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   arhus Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-maj 15

Napisano 18 maj 2015 - 16:40

Więc tak, pliki z rozszerzeniem .ape działają w foobarze bez problemu. Te bez rozszerzenia, zwykłe cue sheet w niektórych przypadkach działają, w niektórych nie. Myślałam że to wina uszkodzonych plików, jednak w odtwarzaczu VLC wszystko działa jak trzeba. Screeny z programu MediaInfo: http://a.pomf.se/ndqwxq.jpg http://a.pomf.se/fbfwmi.jpg <- plik ten odtwarzałam przez VLC i wszystko działało
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Placio74 Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-czerwiec 08

Napisano 18 maj 2015 - 16:59

Wyświetl postUżytkownik arhus dnia 18 May 2015 - 17:40 PM napisał

...
Screeny z programu MediaInfo: http://a.pomf.se/ndqwxq.jpg http://a.pomf.se/fbfwmi.jpg <- plik ten odtwarzałam przez VLC i wszystko działało

To nie jest APE ale TTA (True Audio) - wymagana jest inna wtyczka.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   arhus Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-maj 15

Napisano 18 maj 2015 - 18:36

Przepraszam ze takie głupie pytania, ale co później zrobić z pobranym TTA Lossless Audio Codec? Czy mam pobrać cały program Tau Analyzer?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Placio74 Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-czerwiec 08

Napisano 19 maj 2015 - 05:55

Nie - tylko wtyczkę dla foobar2000. Linki do wtyczek (także do innych programów) są na dole strony.

Link na SourceForge (i tak jest tam przekierowanie): http://sourceforge.n...aplugin-foobar/
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   arhus Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-maj 15

Napisano 19 maj 2015 - 15:13

Pobrałam wtyczkę ,,ttaplugin-foobar-3.2", pierwszą na stronie, ale nie mogę jej zainstalować :< Foobar jakby w ogóle jej nie widz (wtyczka jest widoczna na liście installed components, ale kiedy chcę ją zainstalować i mam wybrać plik z folderu to jest niewidoczna).
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Placio74 Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-czerwiec 08

Napisano 19 maj 2015 - 16:24

Rozszerzenie pliku jest zmienione z .zip na .fb2k-component albo nazwa archiwum zmieniona na foo_input_tta?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   arhus Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-maj 15

Napisano 19 maj 2015 - 19:11

Czy wystarczy jeżeli rozszerzenie .dll zmienię na .fb2k-component? Nazwę archiwum zmieniłam na podaną ale wyświetlił się taki komunikat: http://a.pomf.se/hixrdb.jpg Prawdopodobnie robię coś źle bo szczerze wątpię żeby to była wina wtyczki.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Placio74 Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-czerwiec 08

Napisano 19 maj 2015 - 20:59

Wyświetl postUżytkownik arhus dnia 19 May 2015 - 20:11 PM napisał

Czy wystarczy jeżeli rozszerzenie .dll zmienię na .fb2k-component?

Nie.

Wyświetl postUżytkownik arhus dnia 19 May 2015 - 20:11 PM napisał

Nazwę archiwum zmieniłam na podaną ale wyświetlił się taki komunikat: http://a.pomf.se/hixrdb.jpg Prawdopodobnie robię coś źle bo szczerze wątpię żeby to była wina wtyczki.

Wtyczka już jest ręcznie "zainstalowana" starym sposobem (tzn. w katalogu Components, choć obecnie jest on przeznaczony tylko dla wtyczek dostarczonych z odtwarzaczem) i dlatego program odmawia jej przeinstalowania. Jeśli chciałabyś ją odinstalować/usunąć należałoby to też zrobić ręcznie.
Jednak... tak czy siak wtyczka powinna działać - jeśli jej wersja byłaby niezgodna z używaną wersją foobar2000, przy uruchamianiu pokazałby się odpowiedni komunikat.
Jaka wersja wtyczki jest zainstalowana w foobar2000?

Czy pliki TTA są odtwarzane?
Czy w arkuszu CUE jest odwołanie do właściwego pliku audio (w tym przypadku Audio CD.tta)?
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   arhus Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-maj 15

Napisano 20 maj 2015 - 16:06

Nie wiem dlaczego, ale wszystko już działa :D Jedyne co zrobiłam to ustawiłam w plikach .cue foobar jako odtwarzacz domyślny (wcześniej od razu wrzucałam je do foobara, teraz po zmianie ustawień zrobiłam to samo i nagle wszystkie działają). Możliwe też że dopiero po restarcie komputera wtyczka zaczęła działać, sama nie wiem co dokładnie się stało. W każdym bądź razie bardzo dziękuję za pomoc, i podziwiam za cierpliwość w tłumaczeniu tak prostych rzeczy. Jestem bardzo wdzięczna, teraz w razie problemów wiem już na co zwrócić uwagę :)
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl