foobar2000.pl - polskie forum: Foobar 1.1 - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Foobar 1.1

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kondzielnik Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 25-lipiec 10

Napisano 26 sierpień 2010 - 21:27

Witam jak wszyscy pewnie zdążyliście zauważyć nowa stabilna wersja foobara jest już dostępna :) Na pierwszy rzut oka foobar jak foobar ale można odczuć pewnie zmiany:
- nowy foobar jest o wiele szybszy od poprzednika ( mój komputer na starym foobarze przy przewijaniu długiej listy miał zwiachy ale teraz działa bardzo płynnie)
- dodana możliwość aktualizacji wtyczek ( bardzo przydatne narzędzie już nie musimy sami ich szukać)
Tyle moich spostrzeżeń dzielcie się swoimi :)
0


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 sierpień 2010 - 18:40

Przy okazji 1.1 wyszła nowa wersja Playback Statistics 3.0, która już nie gubi statystyk gdy np. przenosimy pliki nie korzystając z foobara, i w ogóle mądrzej to wszystko pomyślane :]
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Qbi@k Ikona

  • S.T.A.L.K.E.R.
  • Ikona
  • Rejestracja 18-luty 06

Napisano 27 sierpień 2010 - 19:38

Za to w nowej wersji zepsuli interfejs convertera.
Dołączona grafika Mój foo :D
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika foobar2000.pl @ last.fm
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 sierpień 2010 - 20:06

Ja się powoli przyzwyczajam, czyt. coraz mniej mnie wkurza.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mariush Ikona

  • vel. biju
  • Ikona
  • Rejestracja 19-luty 06

Napisano 27 sierpień 2010 - 20:25

Do tego nie da się przyzwyczaić.. ;)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 28 sierpień 2010 - 15:58

Wystarczy nie uzywac i juz nie denerwuje ;p
A w statystykach brakuje mi możliwości definiowania własnego wzorca dopasowania - w zupełności wystarczyłoby mi %artist% - %title%...
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 28 sierpień 2010 - 18:36

Mi też brakuje, tak samo jak jakiegoś choćby prostego Hotness...
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   lothar1410 Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 31-październik 09

Napisano 06 wrzesień 2010 - 22:00

Mi tam się podoba to, że szybko załącza. Już AIMP może się schować. :D

Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   kyle Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 29-lipiec 07

Napisano 07 wrzesień 2010 - 15:33

a ja słyszałem że jakiś audiofilm co stworzył dac'ka Beresford używa starej wersji foobara (chyba 0.8.x), bo mu "lepiej gra" niż wersja (0.9.x). Nie wiem jakie ma zdanie co do wersji (1.x).

Tego automatycznego aktualizowania wtyczek jakoś nigdzie w opcjach nie mogę się dogrzebać - to powinno być w menu głównym, a nie gdzieś zagnieżdżone. Szkoda, że nie ma możliwości aktualizacji samego foobara... :/

Na forum twojepc.pl narzekają na brak polskiej wersji językowej... kwestia niezgody na różne języki, ponoć jest dokładnie wyjaśniona na oficjalnym forum, ciekawe jakie są argumenty? Bo to, że foobar ma siermiężny interfejs (startowy) to mi się szalenie podoba i ciesze się, że twórca foobara tego nie zmienia, ale fakt iż nie umożliwia wgrywanie różnych języków jest już - w moim odczuciu - przejawem zacietrzewienia, lub chęci NA SIŁĘ uczenia języka angielskiego innych. No durnota i tyle, taki 'atawizm' softwarowy. [pewnie mnie 'zjedziecie' za tą opinię:P]

Ja używam wersji 0.9.x bo nie chce mi się przenosić wszystkich ustawień do nowszej wersji: mam jakieś obawy,że tam już pewne wtyczki których używam i do których się przyzwyczaiłem nie będą działać, ze wszystko się 'pokiełbasi' jak zacznę przenosić.
Jednak jakby twórcy dali możliwość automatycznej aktualizacji foobara, to może się skuszę. :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 07 wrzesień 2010 - 21:34

- jeżeli zmienił się sposób przetwarzania dźwięku to może grać inaczej... a czy lepiej, to już kwestia indywidualna (;
- w preferencjach pod listą wtyczek masz przecież "get updates" :o
- wyjaśnione zostało tak, że ciężej byłoby (na HA?) dawać support, gdyby nagle wszyscy zaczęli zadawać pytania podając zlokalizowane komunikaty... mnie tam wsio rawno - i tak nie używam zlokalizowanego oprogramowania bo mi tak wygodniej (;
- robisz kopię wszystkiego (instalacja foobara + profil z konfiguracją), instalujesz nową wersje - jak działa to zostawiasz, jak nie to przywracasz z kopii - nie widzę problemu ;p
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

  • foobmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 14-czerwiec 06

Napisano 08 wrzesień 2010 - 10:12

A propos nadinstalowywania foobara, ciekawym rozwiązaniem jest wirtualna warstwa oprogramowania (SVW). Warstwa jest rodzajem piaskownicy, przezroczystej dla systemu i innych warstw w której można instalować oprogramowanie. Warstwy można wyłączać, ukrywać (dla systemu/innych warst), resetować, przenosić na inny system, bezpiecznie usuwać, edytować.
Używając SVW można zainstalować nową wersję foobara bezpośrednio na starą, zachowując wszystkie ustawienia poprzedniej wesji. Jeżeli nowy foobar nie działa, wystarczy usunąć/wyłączyć warstwę, żeby przywrócić starego fooba. Jeżeli zepsujemy coś w konfigu, reset warstwy przywróci foo do stanu z przed kraszu ;)
//program darmowy na licencji personal...
Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus [Fb]
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   kyle Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 29-lipiec 07

Napisano 08 wrzesień 2010 - 16:19

Wyświetl postUżytkownik Wojtek dnia 07 September 2010 - 23:34 PM napisał

- jeżeli zmienił się sposób przetwarzania dźwięku to może grać inaczej... a czy lepiej, to już kwestia indywidualna (;

Myślałem, że tutaj była cała dyskusja na temat brzmienia 0.8.x. a 0.9, ale teraz widzę, że chyba nikt nie zauważył różnicy. Ja mam za słaby sprzęt aby takie niuanse wychwycić.


Wyświetl postUżytkownik Wojtek dnia 07 September 2010 - 23:34 PM napisał

- w preferencjach pod listą wtyczek masz przecież "get updates" :o

Ok, znalazłem:) Miły dodatek.

Wyświetl postUżytkownik Wojtek dnia 07 September 2010 - 23:34 PM napisał

- wyjaśnione zostało tak, że ciężej byłoby (na HA?) dawać support, gdyby nagle wszyscy zaczęli zadawać pytania podając zlokalizowane komunikaty... mnie tam wsio

To proste, można byłoby ZABRONIĆ, używać innych języków w supporcie w j. angielskim. To proste i logiczne i powyższy argument jest mało przekonujący. Np. Podoba mi się to jak jest zrobione forum kmp - jest forum oficjalne i subfora w różnych językach i nikomu nie przyjdzie na myśl aby j. chiński umieścić w suporcie w j. angielskim.
Czyli jak się che to można.
Po prostu nie chce im się i/lub są zacietrzewieni.


Wyświetl postUżytkownik Wojtek dnia 07 September 2010 - 23:34 PM napisał

- robisz kopię wszystkiego (instalacja foobara + profil z konfiguracją), instalujesz nową wersje - jak działa to zostawiasz, jak nie to przywracasz z kopii - nie widzę problemu ;p

A ja widzę, ale abstrahując już od tego, tak Ciężko dodać opcje updates foobar? Powyższy sposób przypomina mi uaktualnianie softu jaki był tworzony 10 lat temu. Ponadto ten 'profil z konfigurajcą' w 0.9.x to pewnie w kilku plikach jest... ja przynajmniej nie mam w wersji 0.9.x katalogu configuration jak jest ładnie w wersji 1.1. (czyli takie grzebanie się)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 08 wrzesień 2010 - 19:15

- niestety nie mamy tutaj pozłacanych kabli do sprzętu, żeby dywagować na takie subtelne tematy ;p
- pewnie, że możnaby stworzyć takie rozwiązanie, ale... po co? ;> OIDP to w założeniach foo2k miał być głównie playerem dla autora a to, że go udostępnił to inna sprawa (; może kiedyś pojawi się taka wersja, ale w sumie to nie widzę za bardzo celowości... foobar sam w sobie jest siermiężny i akurat lokalizacja tego bardzo by nie zmieniła...
- Hmm... ale instalator foobara ładnie wykrywa poprzednią wersję i dokonuje aktualizacji (rozbija plik konfiguracyjny, przenosi wtyczki i inna magia...) - ot, podałem taki sposób na wypadek gdyby jednak coś poszło nie tak, żeby nie stracić konfiguracji (:
1

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   kyle Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 29-lipiec 07

Napisano 08 wrzesień 2010 - 19:50

Wyświetl postUżytkownik Wojtek dnia 08 September 2010 - 21:15 PM napisał

Hmm... ale instalator foobara ładnie wykrywa poprzednią wersję i dokonuje aktualizacji (rozbija plik konfiguracyjny, przenosi wtyczki i inna magia...)

a to nie wiedziałem, więc wypróbuje. Dzięki.

Edit: właśnie aktualizowałem starą 0.9.x do 1.1 i wszystko odbyło się b. gładko. Zatem nie tak diabeł straszny jak sobie go wyobrażałem:), tylko trzeba mieć WIEDZĘ, że foobar rozpoznaje starszą wersje i robi z nią porządek, a nie wgrywa pliki na ślepo - jak myślałem.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl