foobar2000.pl - polskie forum: [1.0] album art - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Zasady działu Problemy i pytania

Zasady działu "Problemy i pytania"

• Jeżeli Twoje pytanie dotyczy wtyczek (components) to pomyliłeś dział. Dyskusje na temat wtyczek prowadzimy tylko i wyłącznie w dziale Problemy i pytania związane z wtyczkami.
  • Pamiętaj, aby przed założeniem nowego tematu sprawdzić czy podobne pytanie wcześniej już nie padło! Skorzystaj w tym celu z WYSZUKIWARKI oraz zajrzyj do działu F.A.Q. - Najczęsciej zadawane pytania.
  • Jeżeli zastosowałeś się do poprzednich 2 reguł i dalej nie znasz rozwiązania problemu to możesz już śmiało zakładać nowy temat. Pamiętaj, że jesteś zobowiązany do podania posiadanej wersji foobara przed nazwą tematu, przykłady:

[Wersja foobara] Nazwa tematu

• (np.) [0.9.5.1] foobar ciągle zawiesza się przy starcie...
    • (np.) [0.9.4.2] Błędy przy odtwarzaniu formatu FLAC

Grupa Trzymająca Władzę

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[1.0] album art problem z przypisywaniem okładek do albumów

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mosquito Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 07-luty 10

Napisano 07 luty 2010 - 22:40

Witam.

Na forum mowa jest o ,,sidebar", niestety nie widzę takiej nazwy w swoim foobarze (v1.0), a nie wiem co ona oznacza.

Gdzieś pisano również, że należy ściągnąć ,,foo_converter.dll", a okładki znajdujące się w jednym folderze z muzyką zapisać pod nazwą ,,folder.jpg" i powinno działać. Może w innych ustawieniach mam coś nie tak jak być powinno, ale niestety u mnie to nie działa.

Gdy wchodzę w file->preferences->display, mam kategorię album art, a tam zakładki front/back cover, artist, disc. Wybieram więc okładke w formacie jpg, ale nie rozumiem czemu każą mi wybrać artystę i disc w formacie jpg (artist.jpg, disc.jpg) i jak mogę to zrobić? Jakbym już jakoś wybrała artystę i album to nie widzę żadnego ,,add"/,,save"/itp by to zapisać i móc dodać kolejną okładkę do kolejnego albumu. Jeśli natomiast wybiorę tylko okładkę i ,,ok" to wyświetlana jest jedna dla wszystkich utworów.

Jeśli się nie mylę to foobar2000 v1.0 rozpoznaje albumy po właściwościach utworów. Nie wiem w takim razie co jest źródłem problemu.

Oto moje wtyczki:

zapisane w głównym folderze z foobarem
msvcr71.dll
ShellExt32.dll
MSVCP71.DLL
shared.dll

zapisane w components
foo_unpack.dll
foo_uie_albumart.dll
foo_input_std.dll
foo_fileops.dll
foo_converter.dll
foo_cdda.dll
foo_ui_std.dll
foo_rgscan.dll
foo_freedb2.dll
foo_dsp_std.dll
lame_enc.dll
foo_albumlist.dll
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• OPERAtor :)
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 08 luty 2010 - 13:56

Żeby działały okładki należy:
- w katalogu w którym masz pliki mp3 danego albumu umieścić plik .jpg z okładką i nadać mu nazwę "folder.jpg" (bez cudzysłowu).
- w Preferences -> Display w sekcji Album Art w okienku "Search patterns" (dla Front cover) wpisać (skopiować):
front.jpg
cover.jpg
%filename%.jpg
%album%.jpg
folder.jpg

i tego nie zmieniać, jak również usunąć jakąkolwiek ścieżkę z pola "Stub images".

Podana powyżej konfiguracja dotyczy ogólnego działania foobara i poszukiwania okładek (czyli mówimy niejako programowi, że okładki mamy zapisane w folderze w którym mamy pliki mp3 i takowy plik z okładką może mieć nazwę taką, jak nazwy plików wpisane w okienko, czyli front.jpg, cover.jpg, etc.). Co więcej, foobar nie pozwala na zapisywanie okładek do plików".
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mosquito Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 07-luty 10

Napisano 08 luty 2010 - 19:26

Wszystko jest ustawione tak jak mówisz. Pomimo to okładki nadal się nie wyświetlają.

Załączony plik  Obraz1.png (159,62 KB)
Ilość pobrań: 12
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 08 luty 2010 - 20:17

Oj przyznam, że miałem nie lada zagwózdkę czemu to nie działa, ale problem okazał się bardzo prozaiczny :)

Przejdź do Eksploratora windows -> Opcje folderów, odznacz "ukrywaj rozszerzenia znanych typów plików". Tadam! Plik okładki nazywa się folder.jpg.jpg(albo .jpeg) i dlatego foobar go nie widzi :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mosquito Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 07-luty 10

Napisano 09 luty 2010 - 16:30

Odznaczyłam opcję ukrywania rozszerzenia znanych typów plików. W stub images nadal nic nie ma. A okładki brak.

Załączony plik  Obraz1.png (187,46 KB)
Ilość pobrań: 3

Zauważyłam, że ma on niestandardowy wygląd. Zazwyczaj widzę taki:
http://www.portablef...s/scrleaSwr.gif
Czym może to być spowodowane? Czy mogę to zmienić w ustawieniach lub za pomocą wtyczki? Czy to może mieć wpływ na okładki?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 09 luty 2010 - 18:00

Stub images to po prostu ścieżka do obrazka który będzie używany w przypadku, gdy program nie może znaleźć okładki przypisanej do albumu - powinno być więc puste.

Wracając do problemu. Na obrazku widać, że Twoja okładka nazywa się folder.jpeg a w foobarze zdefiniowałaś, żeby szukał okładek o nazwie folder.jpg (bez e). Rozwiązania: albo dopisać do foobara kolejny wzorzec (folder.jpeg) albo zmienić nazwę pliku z okładką.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mosquito Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 07-luty 10

Napisano 09 luty 2010 - 21:13

Racja. Teraz wszystko działa. Wielkie dzięki za pomoc :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Manti Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 26-listopad 09

Napisano 16 luty 2010 - 21:40

To ja nie będę tworzył nowego tematu. Może wie ktoś, gdzie siedzi ta grafika od album art readera:
Dołączona grafika

Wyświetla mi się ona jako "no cover", nie mogę znaleźć żadnego sposobu by jakoś ją zastąpić :/
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 16 luty 2010 - 21:50

Chyba jest zaszyta w binarkach. Ale od tego masz preferencje, żeby to zmienić: w Preferences -> Display w sekcji Album Art w polu "Stub images" :)
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Manti Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 26-listopad 09

Napisano 16 luty 2010 - 23:35

Kurcze, jakie to banalne było :P Wielkie dzięki :)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Martyn Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-luty 10

Napisano 17 luty 2010 - 00:13

Mam problem z wyświetlaniem okładek, przeszukałem forum, sprawdzałem różne wtyczki i nic nie działało.

Mam Foobara 1.0, wygląda on tak:
Dołączona grafika

Nie chcę nic w nim zmieniać, poza dodaniem okienka wyświetlającego okładki poniżej listy wykonawców, robiłem to wg. rad na forum i wtyczki nie chciały działać, a opcje konfiguracyjne "czystego" Foobara mi nie pomagają bo dodają niepotrzebne pierdoły takie jak spektrometr czy jak to tam ma (chyba że po prostu jestem za głupi żeby sobie z tym poradzić :P). Mógłby mi ktoś wytłumaczyć łopatologicznie jak to zrobić?

Z góry dzięki za pomoc. ;)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 17 luty 2010 - 09:54

yy? Wg których instrukcji? :o

Instrukcja dodawania (elementów w DefauktUI):
- klikamy View -> Layout -> Enable layout editing mode;
- to klikasz *wewnątrz* Album List
- z menu kontekstowego wybierasz Replace UI element, w okienku ktore sie pojawi wybierasz Splitter (left/right) i zatwierdzasz. Pojawi Ci się pole poniżej, klikasz na nie (możesz LPM) i wybierasz co chcesz w nie wstawić. Tyle :)

(swoją szosą - zmienianie czegokolwiek w DUI jeżeli chodzi o układ paneli to jest mordęga :/ )
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Martyn Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 17-luty 10

Napisano 17 luty 2010 - 15:55

Wielkie dzięki, działa. ;)
0

Strona 1 z 1