foobar2000.pl - polskie forum: [fb2k] foobar2000 v1.0 beta 2 - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[fb2k] foobar2000 v1.0 beta 2 Wersja z 2009-11-27

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 listopad 2009 - 18:43

Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy martwili się, że stara beta wygaśnie zanim pojawi się nowa wersja:

foobar2000 v1.0 beta 2a (oficjalne forum)

Informacje o wydaniu 1.0 (i po polsku)
Download (BitTorrent)

Zmiany w stosunku do bety 1:
  • Nowość: Konwerter enkoduje do .m4a zamiast do .mp4.
  • Nowość: Powiadamianie o zbędnych komponentach powielających wbudowane funkcje.
  • Naprawione: Niektóre playlisty ASX nie były prawidłowo parsowane.
  • Naprawione: Niepożądane przewijanie widoku playlisty (w Default UI) podczas usuwania ścieżek w określonych sytuacjach.
  • Naprawione: Niemożność przypisywania poleceń menu kontekstowego do przycisków na toolbarze (Default UI).
  • Naprawione: Błędy "initialization failure" podczas czystej standardowej (nie-portable) instalacji zamiast upgradowania z wcześniejszej wersji.
  • Naprawione: Potencjalne zbędne przeładowywanie informacji o plikach w Media Library podczas uruchamiania.
  • Naprawione: Podwójny klik na elemencie UI "Selection Properties" (w Default UI) nie wywoływał okienka właściwości.


EDIT: beta 2a nie czepia się już foo_uie_biography.dll.
0


  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   majster Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-marzec 06

Napisano 27 listopad 2009 - 19:31

Dlaczego ta wersja ma obiekcje do foo_uie_biography.dll? Nie rozumiem, wtyczka jest często aktualizowana
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 listopad 2009 - 19:35

Dobre pytanie. Ma obiekcje, ponieważ "These components no longer provide any new functionality and should be removed." (??!) Jak dla mnie bez sensu, ale zobaczymy co powiedzą na oficjalnym forum, bo tam też ludzie się dziwią.

EDIT:
Acha, wyjaśniło się.

Peter napisał:

foo_uie_biography attempts to provide its own cover art data for arbitrary file formats, just like foo_covers does. This triggers the startup checks and gets the component mis-identified as foo_covers. This component still works as intended; the error message will be corrected in the next version
This is what happens when your component misuses the APIs; even the foo_uie_biography author is aware that his code is problematic according to the readme (mentions conflicts with foo_covers).

Czyli jednak cośtam jest na rzeczy.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 listopad 2009 - 20:08

Beta 2a nie czepia się już foo_uie_biography.dll.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 27 listopad 2009 - 20:52

Nie wiem, czy to wina tej wersji, ale przestrzegam: w czasie instalacji (albo pierwszego uruchomienia) foo zapytał, czy chcę usunąć wtyczkę dublującą wbudowaną funkcjonalność (foo_common), się zgodziłem, po czym moim oczom ukazał sie golutki foobar (wnioskuję, że w czasie usuwania komponentu była usuwana konfiguracjia, tyle że odrobinę zbyt zachłannie O_o) -- na szczęście naumiałem się robić codzienny backup :]
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 listopad 2009 - 21:21

Dziwne. Ja też kliknąłem przy instalacji, żeby usunął niepotrzebne komponenty, ale konfiguracja została po staremu. Na portable Ci się tak zrobiło?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 27 listopad 2009 - 21:31

Nope, zwykłej. Komponent usunął się ok, tylko konfiguracja wyparowała. Może mieć to związek z dowiązaniami symbolicznymi ntfs (jeden konfig na kilka systemów), niemniej dla aplikacji powinno być to transparentne.

Co ciekawe -- okazalo się, że tylko dowiązanie poszło się kochać, a konfig na drugim dysku był ok O_o
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 listopad 2009 - 21:45

Wojtek, robi się coraz ciekawiej :) Dowiązania symboliczne... musze to zbadać bo nie usne :D
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 27 listopad 2009 - 21:47

Oj no, nie wiem czy akurat tak się to fachowo nazywa. Analogiczny cuś jest pod linuksem :]
(sznurek: http://en.wikipedia....S_symbolic_link )
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 listopad 2009 - 21:51

Nie no, wiem. Tylko sie zastanawiam... coś takiego mogłoby nastąpić, gdyby target na czas instalacji/pierwszego uruchomienia był niedostępny... ale to raczej wykluczam.

A właściwie co się dzieje z symlinkiem jak się go kopiuje/przenosi (z zewnątrz)? W linuksie to jeszcze wiadomo, ale pod windowsem to ja sie boje z tego korzystać na codzień :] Może tu coś sie wali,chociaż faktycznie dla aplikacji to powinno być transparentne... o ile ta aplikacja nie zaczyna za bardzo kombinować :]
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 27 listopad 2009 - 22:29

No raczej był dostępny bo jeszcze sekundę wcześniej słuchałem ;]

A co do symlinka. Hmm... nie wiem, i wolę nie sprawdzać xD (ustawiłem, działa, nie dotykam - lepsze jest wrogiem dobrego ;) )
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   mariush Ikona

  • vel. biju
  • Ikona
  • Rejestracja 19-luty 06

Napisano 27 listopad 2009 - 23:05

Czy istnieje jakaś możliwość edycji menu kontekstowego? Chodzi mi o to, że fajnie że teraz można wybrać co ma się zawsze pokazywać, a co po kliknięciu z przytrzymanym shiftem, ale dlaczego zlikwidowano opcję zmiany pozycji? Miałem ustawione na samym dole "Add to queue" i z przyzwyczajenia klikam bez patrzenia na tę pozycję - a teraz pojawia się okienko Properties, bo kolejkowanie znajduje się na samej górze menu. Czy opcja edycji menu takiej jak była we wcześniejszych wersjach jest w planach? Bo z moich poszukiwań na HA nic podobnego nie znalazłem.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 27 listopad 2009 - 23:21

Kiepsko szukałeś w takim razie ;)
W skrócie -- edycja menu to ZUO wcielone, użytkownikom brak takowej się nie podoba, ale lepiej nie mówić o tym zbyt głośno, bo dev-team wie lepiej xD

A na poważnie:
- poprzedni mechanizm menu powodowal, że za każdym razem (po instalacji chociażby, czy też po resecie strony ustawień) menu to mogło wyglądać inaczej (co łączy sięz poniższym);
- dostosowywanie menu powodowało problemy w udzielaniu pomocy na forum (bo tej i tej opcji nie ma u jednego a u drugiego jest)*

(* ten argument jest też ciągle wyciągany w kontekście braku lokalizacji <_< )
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   mariush Ikona

  • vel. biju
  • Ikona
  • Rejestracja 19-luty 06

Napisano 27 listopad 2009 - 23:29

Tego się domyślałem.. Do bani, bo to była jedna z cech które mi się w foo podobały, że pozwala na edycję menu kontekstowego tak jak się chce, a nie jak programista chciał.
Fakt faktem, jak nie było ukrywania nie potrzebnych opcji, to radziłem sobie tak, że te nieużywane ładowałem do jednej sekcji i był spokój - gorzej jak komuś się tłumaczy potem.
Ale co innego miana pozycji w pionie, tzn. np. takie przesunięcie opcji kolejkowania na sam dół. Mogliby wstawić przycisk Down i Up jak w DSP i byłoby po kłopocie.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 28 listopad 2009 - 01:31

Cytat

Ale co innego miana pozycji w pionie, tzn. np. takie przesunięcie opcji kolejkowania na sam dół. Mogliby wstawić przycisk Down i Up jak w DSP i byłoby po kłopocie


Możesz iść zaproponować na HA :ph34r:
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 28 listopad 2009 - 09:50

Cytat

Naprawione: Niektóre playlisty ASX nie były prawidłowo parsowane.


Działa komuś w tej wersji PR-Trójka/Program pierwszy? W poprzedniej nie działała mi żadna stacja PR, w tej działa tylko połowa O_o (przy czym pliki asx wyglądają podobnie)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 28 listopad 2009 - 10:22

Działa, ale po ręcznych poprawkach pliku ASX. Poza tym, że trzeba domknąć trzy tagi (tutaj z ASXa Trójki):
<ref href = "mms://stream.polskieradio.pl/program3">
<ref href = "rtsp://stream.polskieradio.pl/program3">
<ref href = "http://stream.polskieradio.pl/program3">

=
<ref href = "mms://stream.polskieradio.pl/program3" />
<ref href = "rtsp://stream.polskieradio.pl/program3" />
<ref href = "http://stream.polskieradio.pl/program3" />

to jeszcze trzeba zapisać plik jako prawidłowe UTF-8 (ja to zrobiłem w SciTE -> Plik -> Kodowanie), ew. poprawić po tym polskie znaczki.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 28 listopad 2009 - 10:51

Napisałem maila do Polskiego Radia. Wszystkim, którzy słuchają Trójki czy Jedynki z internetu, polecam to samo. Napisałem tam jakie mają błędy w ASX i jak je naprawić.

Jestem ciekaw, co będzie łatwiejsze: zmusić adminów PR, żeby poprawili swoje ASXy, czy zmusić Petera, żeby trochę obniżył poprzeczkę względem "standardów". Obawiam się jednak, że obie te rzeczy są tak samo prawdopodobne (czy raczej tak samo NIEprawdopodobne).
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 28 listopad 2009 - 12:19

Dzięki, tego nie zauważyłem (pewnie przez późną porę (; ). Poprawki naniesione (można też zrobić Notepad++, który bazuje w sumie na SciTE :) ).

A maila zaraz skrobnę swoją drogą, chyba łatwiej będzie przekonać PR (a i w sumie lepiej -- IMHO nie ma sensu promować odstępstw od standardu, patrząc jak się to przełożyło na www :/ )
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Ojtioo Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-kwiecień 07

Napisano 28 listopad 2009 - 19:15

Beta 2a skasowała foo_covers.dll.
0

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl