foobar2000.pl - polskie forum: problem z zasilaniem / mobo - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

problem z zasilaniem / mobo

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 15 marzec 2009 - 20:01

konfiguracja sprzętowa:
CPU Type DualCore AMD Athlon 64 X2, 2100 MHz (10.5 x 200) 4000+
Motherboard Name BIOSTAR Group TF560 A2+
Motherboard Chipset nVIDIA nForce 520, AMD Hammer
System Memory 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
Video Adapter NVIDIA GeForce 7300 GT (256 MB)
Disk Drive WDC WD4000AAKS-00TMA0 (372 GB, IDE)
zasilacz: DELTA DPS-400MB-1 A
mysz + klawiatura @ ps/2

i do tego jeszcze drugi dysk, bodajże WD 120GB + dvd+rw samsunga, ale obecnie nie podpięte.

Dramat, odsłona pierwsza:
pewnego radosnego dnia zwyczajowo po naciśnięciu przycisku power komputer wstał (wentylator, charakterystyczne rozpedzanie sie dysku), przeszedł bios i w momencie kiedy pojawił się komunikat informujący o bootawaniu usłyszałem kolejny charakterystyczny dźwięk który wydaje dysk przechodzący w stan uśpienia, po czym bios radośnie poinformował mnie, ze niestety nie ma możliwości odczytania systemu operacyjnego (zaznaczam, nie jest to komunikat "blad dysku, zmień dysk i spróbuj ponownie" sugerując przy okazji użycie ctrl+alt+del. nastąpiła lekka konsternacja, do tego odrobina niepokoju. komputer wyłączyłem, po kwadransie spróbowałem ponownie i te same objawy. tym razem zostawiłem go na chwile włączonego na ekranie o błędnym dysku... po okolu 5 minutach i resecie cudo - komputer sie uruchomił normalnie. wnioski na teraz -problem z zasilaniem. albo walnięty zasilacz który nie daje od Początku odpowiedniej ilości zasilania albo mobo (kondensatorki). Co ciekawe - oba dyski zaczęły sie zachowywać tak samo (w roznych konfiguracjach) dlatego tez wykluczyłem padniecie tychże. Używając kalkulatorów online wyszło mi, że powinienem dysponować zasilaczem o przynajmniej takich parametrach:
+3.3V 4.1 A
+5V 11.5 A
+12V 13.1 A

i tu zaczyna się odsłona druga:
no i ok, pod rękę napatoczył mi się http://www.arest.pl/...&...71&katid=14 (wiem, wiem, nic cudownego, ale do sprawdzenia powinien wystarczyć - co nie? (; ):
+3.3V: 20 A
+5V: 20 A
+12V: 17 A
czyli teoretycznie ma jeszcze trochę zapasu. Podpiąłem go i co? sytuacja dokładnie taka sama jak z poprzednim zasilaczem - dyski zachowują się (oba) tak jakby w momencie kiedy mają zacząć ładować system przechodziły w stan uśpienia. Przy okazji rozbebeszenia go zauważyłem, że radiator na procesorze w momencie startu komputera nie ma problemu sie rozkrecić, ale właśnie w tym samym momencie kiedy ma zacząć ładować się system kręcić się przestaje i wykonuje ruchy typu "chce ale nie może" przez te kila minut aż się w końcu rozkręci (wtedy po zresetowaniu komputer wstaje normalnie)
Dlatego skłaniałbym się ku opinii, że to wina mobo, ale zanim odeślę ją do serwisu* wolałbym się upewnić, a raczej nie będę miał już okazji dostać w łapę innego, mocniejszego zasilacza.

Zdjęcia mobo: (imho wygląda ok)
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0007.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0007.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0008.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0009.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0010.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0011.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0012.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0013.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0014.JPG
http://wojtek.enetia...bo/IMG_0015.JPG



* - odnośnie serwisu, na jaki czas niedostępności płyty powinienem się nastawiać? :(
0


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   woozie Ikona

  • 40% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 07-sierpień 05

Napisano 15 marzec 2009 - 21:04

Mam wrażenie, że na niektórych zdjęciach widać napuchnięte kondensatory(a może to tylko gra światła ;-). Na początek zmniejsz taktowanie procesora do minimum i spróbuj wtedy uruchomić komputer(u mnie przy napuchniętych lekko kondensatorach to zdawało egzamin, inaczej komputer się nie uruchamiał).
Привет!
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Qbi@k Ikona

  • S.T.A.L.K.E.R.
  • Ikona
  • Rejestracja 18-luty 06

Napisano 15 marzec 2009 - 21:15

TAKE.ME TAKE ME to the trash. Ja bym powiedział, że ten zasilacz jest niebezpieczny dla otoczenia :>

Prawdopodobnie to jednak płyta. Chociaż sprawdziłbym też dyski:
- Data Lifeguard Tools,
- Data Lifeguard Diagnostic,

Dwa tygodnie to pewnie minimum poczekasz.
Dołączona grafika Mój foo :D
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika foobar2000.pl @ last.fm
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 15 marzec 2009 - 21:24

komp i tak jest rozebrany do minimum, jeszcze jutro potestuje z tylko jedną pamiątką + obniżonym taktowaniem. Co ciekawe komputer po pewnym czasie dziala normalnie (na przyklad teraz go uzywam), wiec wskazuje do na te kondensatory (i: trochę napuchnięte mogą być, ale właśnie ciężko stwierdzić, nawet na żywo :/ )

co do takeme - wiem, no ale jedyny ktory mi sie dostal do sprawdzenia :[ jeszcze jutro sprobuje (zasugerowano mi...) uruchomienie dysku zasilanego osobnym zasilaczem... z reszta dyski chodzą ok (teraz ich uzywam) - defrag, kopiowanie i w ogole bez problemo a hdtune mowi "good" (;

i: kapa trochę, no ale co zrobić... teraz przynajmniej coraz pewniejszy jestem, ze to faktycznie plyta (;
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Majkel Ikona

  • Hellmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 18-czerwiec 06

Napisano 15 marzec 2009 - 23:37

Ja sie nie znam, moze za każdym razem objawy są inne, ale swego czasu też miałe problemy z płytą główną w swoim starym sprzęcie. Ś.P. Abit SA6R wyzionął ducha, kondensatory napuchły do tego stopnia że wyglądały jak baterie które miały za chwilę wylać... zaś sam komp raz sie uruchamiał, innym razem nie, a jak już sie uruchomił to następowały samoistne restarty... Wymiana płyty głównej okazała się jedynym rozwiązaniem, i wszystko zaczęło hulać na nowo jak trzeba :)

"I wish you well... and that you're burning there in hell"
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 16 marzec 2009 - 17:37

hmm... followup: http://forum.pclab.p...=...t&p=6483117 ergo, wyjdzie na to, że dysk, ale jeszcze będę musiał go przetestować. W sumie zdziwiłem się trochę (zawiodłem?! tak, urwał mi się uchyt koszyka chłodzenia proca i liczyłem, że się załatwi przy okazji (; ), no ale suma sumarum to jednak lepiej dysk niz mobo, bo mniejszy problem ;]
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 17 marzec 2009 - 20:33

Też mi się wydaje, że to dysk coś tutaj nawala... czasami, gdy za szybko wyłączę i włączę (nie zresetuję) laptopa, też mam komunikat, że nie można odczytać systemu operacyjnego. Zazwyczaj po kilkudziesięciu sekundach/kilku minutach "odstania" komputer bez problemu się uruchamia i ładuje. Ponoć jest to częsty objaw właśnie szwankującego dysku (kondensatorków na dysku?). Zazwyczaj też tego, że dysk w bliższej lub dalszej przyszłości po prostu padnie :]
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 17 marzec 2009 - 20:47

Na chwilę obecną zamówiłem nowy dysk (jutro będzie, na backup) żeby obecny odesłać na gwarancję + uchwyt do radiatora na mobo... poskładam to do końca tygodnia i zobaczę jak będzie działało przez kilka dni... Zastanawia mnie jednak, czy problemem dalej nie była/będzie płyta/zasilacz a pad dysku to jedynie wynik nie do końca właściwego działania...
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl