foobar2000.pl - polskie forum: SAPPHIRE - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

  • (21 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

SAPPHIRE Columns UI + PSS configuration by dawxxx666 Oceń temat: ***** 4 głosy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   dawxxx666 Ikona

  • God of fooAvA™
  • Ikona
  • Rejestracja 29-grudzień 06

Ikona postu  Napisano 20 listopad 2008 - 18:28

SAPPHIRE
ColumnsUI config dla foobara2000 v.0.9.6
Dołączona grafika

_________________
Dołączona grafika - Playlista

Dołączona grafika - Lista albumów

Dołączona grafika - Widok okładki

Dołączona grafika - CoverFlow

Dołączona grafika - Tekst utworu
------------------------------

Wersja RC4:
01.06.2009
Download: http://rapidshare.co...APPHIRE_RC4.rar

Instrukcja:
1. Instalujemy najnowszą wersję foobara2000, najlepiej w C:/Program Files/foobar2000. Config powinien również działać z wersjami starszymi niż 0.9.6, nie gwarantuję jednak, że wszystko będzie wtedy działać tak, jak powinno.
2. Wypakowujemy ściągniete pliki, instalujemy czcionki, zawartość folderu 'foobar2000' przenosimy do 'Program Files/foobar2000', zastępujemy stare pliki.
3. Włączamy foobar2000, wchodzimy do Preferences (przycisk w prawym górnym rogu) i:
a) klikamy 'Display' -> w panelu po prawej wybieramy 'ColumnsUI' (może być potrzebny restart programu)
b) rozwijamy Media Library -> w prawym panelu klikamy 'Add...' i wskazujemy ścieżkę do naszego folderu z muzyką
c) rozwijamy Media Library -> Quick Search Toolbar -> zmieniamy 'Text Color' na biały i 'Background' na czarny oraz ustawiamy 'Frame' na 'None'
d) rozwijamy Display -> Columns UI extensions -> Playlist Dropdown -> odznaczamy 'Show Icons'
e) rozwijamy Display -> Chronflow -> Display -> Zmieniamy tło na czarne i kolor czcionki na białą
f) rozwijamy Display -> Columns UI -> klikamy przycisk 'Import File' po prawej -> wskazujemy ścieżkę do pliku FCL, znajdującego się w paczce z configiem. Odznaczamy 'Show Toolbars', przechodzimy na zakładkę 'Status Bar' i odznaczamy 'Show status bar'
4. Wchodzimy do menu (przycisk w lewym górnym rogu) -> Playback -> zaznaczamy 'Cursor Follows Playback' i 'Playback Follows Cursor'.
5. Cieszymy się nowym configiem!


Cover Flow (chronflow):
Zaczynamy od instalacji nowych sterowników do karty graficznej oraz tego:
http://www.microsoft...;displaylang=en lub tego http://www.atombyte....ftp/sct10en.exe
Poza tym dodam, że Cover Flow (chronflow) jest wtyczką, a nie częścią configu. Wtyczka zawiera błędy i nie działa na wszystkich konfiguracjach sprzętowych (nie lubi zwłaszcza kart ATI). Nie odpowiadam za ewentualne problemy wynikające z jej użytkowania...
Więcej info: foo_chronflow info

Wszystkie problemy wynikające z nieprzeczytania powyższej instrukcji są oznaką braku szacunku z Waszej strony. Nie będę na nie odpowiadał, co najwyżej odsyłał do pierwszego postu...

Komputer Świat Ekspert 4/2009:
Dołączona grafika
myapple.pl
-1


  • (21 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   dejko Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 09-lipiec 07

Napisano 06 grudzień 2008 - 11:33

Cytat

.to tak trochę dziwne by było jakby Sapphire pracował tylko na Viscie...

Wtedy pracowałby u mnie. ;)
0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   kal-el Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 27-sierpień 06

Napisano 06 grudzień 2008 - 11:33

ja mam XP i działa dobrze ;-)
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   dawxxx666 Ikona

  • God of fooAvA™
  • Ikona
  • Rejestracja 29-grudzień 06

Napisano 06 grudzień 2008 - 11:33

Mój bład - zapewne wynika to z godziny postowania (2 po północy). Ścieżka do obrazków to 'foobar2000/images/SAPPHIRE/images'. Oto poprawne pliki:
http://rapidshare.co...APPHIRE_RC1.rar

Przepraszam za niedogodności...
Dodam, że na razie config jest udostępniony tylko na tym forum. Mimo, że raczej nie jestem z niego zadowolony to chciałbym usłyszeć wasze opinie nt. sensu wypuszczenia go 'w świat'
myapple.pl
0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   ghostdragon Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 17-marzec 08

Napisano 06 grudzień 2008 - 11:46

Co do ścieżki to to sam sobie nawet poprawiłem ;)
a co do wypuszczenia go w świat to jestem za. Jego zalety to prostota i przejrzystość a o to chyba chodziło twórcy tego programu ;)
choć można by poprawić tam niektóre drobiazgi ale jak dla mnie to i teraz jest najlepszy config ;) bo zawiera wszystko co wymagam od odtwarzacza muzyki, nawet troszkę za dużo ;p
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   dawxxx666 Ikona

  • God of fooAvA™
  • Ikona
  • Rejestracja 29-grudzień 06

Napisano 06 grudzień 2008 - 12:13

Dzięki ghostdragon, powiedz tylko o jakich drobiazgach mowa.

Poprawiłem właśnie instrukcję w pierwszym poście
myapple.pl
0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   ghostdragon Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 17-marzec 08

Napisano 06 grudzień 2008 - 12:38

np. czcionka w playlist, moim zdaniem bardziej pasuje Calibri ;)
Dołączona grafika

ale to moje zdanie :D
no i może jeszcze kolorystyka alternatywna ale to juz za dużo roboty by było

edit:
poprawiłem screena bo wcześniej nie miałem włączone wygładzania czcionek clear type
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   dawxxx666 Ikona

  • God of fooAvA™
  • Ikona
  • Rejestracja 29-grudzień 06

Napisano 06 grudzień 2008 - 12:50

- Czcionka coś dziwnie u ciebie wygląda. Na pewno masz zainstalowane Swis721 Cn BT D-Type? Wygląda jakbyś miał jakieś dziwne wygładzanie...
- Muszę przyznać, że bardzo się przyzwyczaiłem do Swis721 Cn BT D-Type, Calibri źle współgrała z topornością mojego designu - jest 'za chuda'...
- W instrukcji jest napisane jak pozbyć się obramowania w wyszukiwarce.
- Co do kolorystyki to oczywiście to jest ColumnsUI, więc nie można wstawić żadnego przełącznika - foobar i tak nie zapamiętywałby ustawień. Musiałbym zrobić coś takiego jak Br3tt - jeden plik FCL dla wersji czarnej i jeden dla wersji np. białej. Oczywiście nie chce mi się z tym bawić, czyli nie ma na to szans... Jeżeli chcesz zmienić kolorki to nawet w darmowym Paint.NET możesz odpalić wszystkie obrazki i zmienić trochę odcień (Hue / Saturation), oczywiście według upodobań. Czarne pozostanie czarne (jak po Woolite) ale niebieski możesz zmienić na jaki tylko chcesz.
myapple.pl
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   ghostdragon Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 17-marzec 08

Napisano 06 grudzień 2008 - 12:59

Wyświetl postUżytkownik dawxxx666 dnia sob, 06 gru 2008 - 12:50 napisał

- Czcionka coś dziwnie u ciebie wygląda. Na pewno masz zainstalowane Swis721 Cn BT D-Type? Wygląda jakbyś miał jakieś dziwne wygładzanie...
- Muszę przyznać, że bardzo się przyzwyczaiłem do Swis721 Cn BT D-Type, Calibri źle współgrała z topornością mojego designu - jest 'za chuda'...
- W instrukcji jest napisane jak pozbyć się obramowania w wyszukiwarce.
- Co do kolorystyki to oczywiście to jest ColumnsUI, więc nie można wstawić żadnego przełącznika - foobar i tak nie zapamiętywałby ustawień. Musiałbym zrobić coś takiego jak Br3tt - jeden plik FCL dla wersji czarnej i jeden dla wersji np. białej. Oczywiście nie chce mi się z tym bawić, czyli nie ma na to szans... Jeżeli chcesz zmienić kolorki to nawet w darmowym Paint.NET możesz odpalić wszystkie obrazki i zmienić trochę odcień (Hue / Saturation), oczywiście według upodobań.

tak wygląda jak sie nie ma włączonego wygładzania czcionek Clear type tylko jest ustawione na standardowe ;) ale juz to zmieniłem
a co do tych kolorków to na pewno się pobawię ;) ale raczej w Photoshopie albo w Gimpie bo w tych programach pracuje już od sporego czasu ;)

edit:
jest trochę inna bo ja sobie zmieniłem na Calibri :)
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   dawxxx666 Ikona

  • God of fooAvA™
  • Ikona
  • Rejestracja 29-grudzień 06

Napisano 06 grudzień 2008 - 13:04

Jeżeli jesteś 'obcykany' to rzeczywiście zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz w Photoshopie. Życzę powodzenia i czekam na ewentualne screeny:)
myapple.pl
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   ghostdragon Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 17-marzec 08

Napisano 06 grudzień 2008 - 13:08

Wyświetl postUżytkownik dawxxx666 dnia sob, 06 gru 2008 - 13:04 napisał

Jeżeli jesteś 'obcykany' to rzeczywiście zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz w Photoshopie. Życzę powodzenia i czekam na ewentualne screeny:)

No jak tylko znajdę czas żeby się tym pobawić i stworze coś przyzwoitego to na pewno zamieszczę screeny :)
0

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Mexykanin Ikona

  • ♫♪♫ foobar fan ♫♪♫
  • Ikona
  • Rejestracja 08-czerwiec 05

Napisano 06 grudzień 2008 - 21:00

Wyświetl postUżytkownik dawxxx666 dnia nie, 01 kwi 2007 - 01:08 napisał

4. Cieszymy się nowym configiem!


Jupi :D Dzięki Dawxxx666 za udostępnienie.
Taka mała prośba - wrzuć gdzieś jeszcze oprócz rapida.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity and I'm not sure about the universe." A.Einstein

Moje stare Foobary: pierwszy||drugi||trzeci||czwarty||piąty||szósty|Last.fm:Click
0

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   Cziko Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 06-grudzień 08

Napisano 06 grudzień 2008 - 21:28

Dzięki dawxxx za Sapphire :D Zmieniłem sobie czcionke na calibri :P
0

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   dawxxx666 Ikona

  • God of fooAvA™
  • Ikona
  • Rejestracja 29-grudzień 06

Napisano 06 grudzień 2008 - 22:19

Założyłem odrębny temat i przeniosłem 'kilka' powiązanych z nim postów. Dzięki za słowa uznania, jutro pojawi się poprawiona wersja, postaram się zapewnić również jakiś alternatywny mirror.

Jeżeli dokonujecie zmian w moim configu, proszę o zamieszczanie screenów - może zmiany te trafią do ostatecznej wersji...
myapple.pl
0

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   Shinnok Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 27-sierpień 08

Napisano 06 grudzień 2008 - 22:58

dawxxx666 jak zwykle jestem bardzo zadowolony z twojej roboty tak jak niektorzy mowili w prostocie sila :rolleyes: :thumbsup: Tylko u mnie nie działa jedna opcja jest zaznaczona na obrazku biała strzałką http://img411.images...tuusmallfh7.png
0

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   tycobb Ikona

  • Miczo Maczo ;)
  • Ikona
  • Rejestracja 07-listopad 07

Napisano 06 grudzień 2008 - 23:53

Bardzo dobra robota :ok: wszystko pięknie śmiga :thumbsup:
Dołączona grafika Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   z_big_new Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 04-luty 08

Napisano 07 grudzień 2008 - 00:05

Nie zdążyłem "nacieszyć" się Curacao, a tu już trzeba instalować Sapphire ;)
Wizualnie bardziej odpowiada mi jednak dzieło dawxxx666 i raczej przy Sapphire pozostanę na dłużej. Wspaniała robota :thumbsup:
0

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   dawxxx666 Ikona

  • God of fooAvA™
  • Ikona
  • Rejestracja 29-grudzień 06

Napisano 07 grudzień 2008 - 00:22

Dzięki tycobb, za pomoc w testach również...

Wyświetl postUżytkownik z_big_new dnia nie, 07 gru 2008 - 00:05 napisał

Nie zdążyłem "nacieszyć" się Curacao, a tu już trzeba instalować Sapphire ;)
Wizualnie bardziej odpowiada mi jednak dzieło dawxxx666 i raczej przy Sapphire pozostanę na dłużej. Wspaniała robota :thumbsup:

Muszę przyznać, że na taki właśnie niewymuszony komentarz czekałem.
P.S. z_big_new, piwo jest do odebrania tak jak się umawialiśmy :P


Wyświetl postUżytkownik Shinnok dnia sob, 06 gru 2008 - 22:58 napisał

dawxxx666 jak zwykle jestem bardzo zadowolony z twojej roboty tak jak niektorzy mowili w prostocie sila :rolleyes: :thumbsup: Tylko u mnie nie działa jedna opcja jest zaznaczona na obrazku biała strzałką http://img411.images...tuusmallfh7.png


Spróbuj zainstalować nowe steforwniki do kart graficznej oraz to:
http://www.microsoft...;displaylang=en
Poza tym dodam, że Cover Flow (chronflow) jest wtyczką, a nie częścią configu. Wtyczka zawiera błędy i nie działa na wszystkich konfiguracjach sprzętowych (nie lubi zwłaszcza kart ATI).


Do poniedziałku wydam ostateczną, poprawioną wersję SAPPHIRE, proszę o cierpliwość...
myapple.pl
0

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   tycobb Ikona

  • Miczo Maczo ;)
  • Ikona
  • Rejestracja 07-listopad 07

Napisano 07 grudzień 2008 - 00:26

dawxxx cieszę się, że mogłem się na coś przydać :rolleyes: i polecam się na przyszłość B)
Dołączona grafika Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   Mazur Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-sierpień 07

Napisano 07 grudzień 2008 - 00:34

Jakoś u mnie ten foobar inaczej wygląda:

Dołączona grafika

I jest on w oknie "windowsowym" chyba wiecie o co mi chodzi.

Pozatym przy importowaniu configa fcl mam coś takiego:

Cytat

Media library is not available. Please configure media library before using album list panel.
:/
0

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   dawxxx666 Ikona

  • God of fooAvA™
  • Ikona
  • Rejestracja 29-grudzień 06

Napisano 07 grudzień 2008 - 00:39

Od foobara2000 w wersji 0.9.5.3 nie ma już możliwości zmiany systemowego paska tytułu, musimy niestety z tym żyć. Polecam 'oskórkowanie' Windowsa.

Jeżeli chodzi o paski na górze i na dole to wystarczy zastosować się do instrukcji z pierwszego postu.

Co do tego komunikatu, dodaj pliki do Media Library (preferences -> Media Library -> Add...)
myapple.pl
0

  • (21 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl