foobar2000.pl - polskie forum: Pykanie w głośnikach - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pykanie w głośnikach

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 26 luty 2008 - 08:51

Witam mam głośniki T7900 dziś gdy zacząłem odtwarzać muzykę to zauważyłem pykanie, nie jest ono wielkie, ale na tyle żeby wkurzać . Odbywa się we wszystkich głośnikach i w każdym odtwarzaczu. Co może być ?

Przed reinstalacją systemu tego nie zauważałem, a i po nie wyjmowałem karty ( SB X-fi Xtreme gamer ) mam windowsa XP SP2
0


  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Paweleczek1683 Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 22-luty 08

Napisano 26 luty 2008 - 14:48

Zobacz czy to w kazdym utworze tak jest. Bo jeśli ściągasz mp3 z internetu (nielegalnie) to sie nie dziw że ,,pyka"
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 26 luty 2008 - 18:47

Wyświetl postUżytkownik Paweleczek1683 dnia Feb 26 2008, 02:48 PM napisał

Zobacz czy to w kazdym utworze tak jest. Bo jeśli ściągasz mp3 z internetu (nielegalnie) to sie nie dziw że ,,pyka"

Dlaczego mnie oskarżasz ? Proszę mnie przeprosić .
Po za tym już zrestartowałem i wszystko ok. (dziwne )
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 07 marzec 2008 - 22:51

Dodam że to na wszystkim jest tak DVD itp. też ( a nie jak część próbuje mi wmówić - że kradnę )
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mariush Ikona

  • vel. biju
  • Ikona
  • Rejestracja 19-luty 06

Napisano 08 marzec 2008 - 09:02

Zedytowałem i otworzyłem temat, żeby kolejne się nie ukazywały.

No to skoro po restarcie się naprawiło to pewnie jest to wina sterowników. Ściągnij nowe stery do karty jaką masz.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Majkel Ikona

  • Hellmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 18-czerwiec 06

Napisano 08 marzec 2008 - 09:20

ja sie nie znam, ale może to też być przyczyna chwilowych skoków napięcia na linii energetycznej, czy coś. u mnie też, ale baaardzo rzadko, zdarzają się takie "pyknięcia" i niezależnie od tego co robię - czy to podczas oglądania filmu, czy podczas słuchania muzyki, czy też podczas grania. komputer mam podpięty do listwy przeciw-przepięciowej, ale głośniki są wpięte "na goło", bezpośrednio we wtyczkę na ścianie.

"I wish you well... and that you're burning there in hell"
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

  • foobmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 14-czerwiec 06

Napisano 08 marzec 2008 - 19:07

To mogą być też zakłócenia EM od samego kompa ... już uszkodzony wiatrak ostro "sieje" w obudowie i wystarczy uszkodzenie ekranu na kablu to przy wzmocnienu będzie to słyszalne jako rytmiczne "pykanie". U mnie np. na starym kompie gdzie miałem okablowanie wątpliwej jakości to podczas granie dało się wyraźnie odczuć ten efekt ... np kiedy obracałem kamerę w Quaku słuchać było w głośnikach takie piszczące "pykanie" ;P Teraz mam nawet na procesorze pasywne chłodzenie i zasilacz z kontrolą szumu ;]
Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus [Fb]
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 08 marzec 2008 - 21:50

Ale mi się wydaje że to się dzieje po jakimś czasie . Po za tym jak odsunąłem wczoraj kompa by sprawdzić to było do teraz ok . to czyli może być wina listwy ?

jak podłączam słuchawki (do takiego minipilocika ) też to występuje
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 01 listopad 2008 - 15:40

I dalej to samo... Zupełnie nowy komp...
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

  • foobmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 14-czerwiec 06

Napisano 02 listopad 2008 - 21:43

Może to wina [cenzura] nagrań :)

EDIT: można to chyba było trochę mniej dosadnie wyrazić, np. "bo to złe nagrania były" // dawxxx666

Użytkownik Qbi@k edytował ten post 03 listopad 2008 - 00:10
Powód edycji BArtus, za dużo piwa chyba.

Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus [Fb]
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 03 listopad 2008 - 23:20

"Zobacz czy to w kazdym utworze tak jest. Bo jeśli ściągasz mp3 z internetu (nielegalnie) to sie nie dziw że ,,pyka" "
było
to primo ultimo, a po drugie - w każdym utworze, nawet w filmach z DVD grach itp. ? Wszystko nielegalne ?
Wstyd, modzi piszą bzdury i nie czytają tematu
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Qbi@k Ikona

  • S.T.A.L.K.E.R.
  • Ikona
  • Rejestracja 18-luty 06

Napisano 04 listopad 2008 - 18:45

Wyświetl postUżytkownik m461k dnia sob, 01 lis 2008 - 15:40 napisał

I dalej to samo... Zupełnie nowy komp...

Kontunując...

Sprawdź jeszcze głośniki u kolegi. Jeżeli nadal będzie 'pykać' to masz po prostu popsute głośniki. Jeżeli są na gwarancji to możesz je spokojnie oddać do serwisu.
Dołączona grafika Mój foo :D
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika foobar2000.pl @ last.fm
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

  • foobmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 14-czerwiec 06

Napisano 04 listopad 2008 - 18:59

Może amortyzator jest pęknięty ... Obniż basy i sprawdź czy dalej pryka / sprawdź po kolei wszystkie kanały i subwoofer.
Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus [Fb]
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   woozie Ikona

  • 40% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 07-sierpień 05

Napisano 04 listopad 2008 - 20:57

Wiecie.. tak mi do głowy przyszło... Zobacz. czy taki "efekt" masz jak mocniej odkręcisz basy[oczywiście dopiero jak sie upewnisz,że nie jest tak jak pisze BArtus, piętro wyżej ;-) ]. Może kondensatory we wzmaku już nie domagają hmm.. Ewentualnie może zasilacz głośników wprowadza zakłócenia? I na koniec moja dobra rada, spytaj na forum elektroda.pl, tam siedzi śmietanka specialistów więc na pewno ktoś będzie umiał Ci pomóc.
PS: Jak podłączysz słuchawki bezpośrednio do karty to też to jest słyszalne?
Привет!
Dołączona grafika
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 08 listopad 2008 - 00:00

tak słyszę w słuchawkach, podkręciłem basy i to samo (domyślnie mam mało ) . Co ciekawe to się dzieje po dłuższym czasie kiedy kop jest włączony.
Słuchałem różnych źródeł i jestem pewien że to NIE wina pojedyńczego nagrania.

Obstawiam że coś z kartą muzyczną nie tak, ale ja się nie znam

Tak samo we wszystkich, może w side i back ciut ciszej.

hmm zapomniałem wyłączyć głośników, ale wyłączyłem kompa.
I ni ma, mam podstawy by podejrzewać że to muzyczna ?
Czy to że znajduje się blisko grafiki i jej wylotu ma jakiś wpływ ?

Tamte forum to syf bo mod ciągle wyrzuca mi temat do kosz
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

  • foobmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 14-czerwiec 06

Napisano 08 listopad 2008 - 15:15

Może to też być wina karty graficznej (przesuń kartę na inny slot), uszkodzonego wentylatora (nie brzęczy ci nic w wentylach), słabego zasilacze (napisz jaka firma/moc czy ma reduktor szumów // taki kabelek co się do głównej podłącza), uszkodzonej listwy (masz uziemienie w kontakcie) lub jakiegoś innego urządzenia w sieci (jakaś stara lodówka itp.), które 'sieje' zakłócenia ...
Masz może możliwość przełożenia tej karty do starego PCta i tam sprawdzić czy dalej są takie zakłócenia ?
Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus [Fb]
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 08 listopad 2008 - 21:32

Może to też być wina karty graficznej (przesuń kartę na inny slot)
>przesunę, zawsze była w tym obok grafiki

, uszkodzonego wentylatora (nie brzęczy ci nic w wentylach),
>Nie?

słabego zasilacze (napisz jaka firma/moc czy ma reduktor szumów // taki kabelek co się do głównej podłącza),
>Jest inny ale też z nisko-średniej półki

uszkodzonej listwy (masz uziemienie w kontakcie) lub jakiegoś innego urządzenia w sieci (jakaś stara lodówka itp.),
>jak sprawdzić ?
które 'sieje' zakłócenia ...
Masz może możliwość przełożenia tej karty do starego PCta i tam sprawdzić czy dalej są takie zakłócenia ?
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Qbi@k Ikona

  • S.T.A.L.K.E.R.
  • Ikona
  • Rejestracja 18-luty 06

Napisano 08 listopad 2008 - 21:43

Sprawdź głośniki u kolegi i bedzie po kłopocie. Po co tak kombinować? ;]
Dołączona grafika Mój foo :D
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika foobar2000.pl @ last.fm
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   m461k Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 21-październik 06

Napisano 09 listopad 2008 - 00:51

Wyświetl postUżytkownik Qbi@k dnia sob, 08 lis 2008 - 21:43 napisał

Sprawdź głośniki u kolegi i bedzie po kłopocie. Po co tak kombinować? ;]

Z głośnikami mam problem i najlepszym wyjściem będzie przyniesienie kompa , bo głośniki z racji niewielkiego lokum są specyficzne poukładane (kablami) i jest ich 8
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Pietro Ikona

  • Ikona
  • Rejestracja 24-czerwiec 07

Napisano 10 listopad 2008 - 13:20

musisz uziemić kompa np do kaloryfera, kabelek żeński (płaska wtyczka) wkładasz pod śrubę obudowy a drugą końcówkę jakoś do kaloryfera dajesz, możesz też znaleźć tak jak w moich x-530 pasmo głośności które wchodzi w interferencję (nakładają się częstości) z pasmem prądowym i wtedy nie będzie pikać, u mnie to i to działa czy u was będzie nie dam sobie głowy uciąć ale...
0

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl