foobar2000.pl - polskie forum: Konkretne pytania na temat funkcjonalności - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Konkretne pytania na temat funkcjonalności ...by zainteresowany zmianą odtwarzacza ;)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 25-grudzień 07

Napisano 25 grudzień 2007 - 13:50

Po wielu latach używania standardowych odtwarzaczy (winAmp i WindowsMediaPlayer), zauważając jak coraz bardziej stają się rozpasłe i 'proceso-żerne' - postanowiłem poszukać czegoś innego.
 Jednocześnie po tylu latach użytkowania wiem konkretnie na jakich funkcjonalnościach mi zależy najbardziej. Mówiąc ogólnie potrzebuję "lekkiego" odtwarzacza, który jednocześnie poprzez playlistę pomoże mi łatwo-sprawnie-szybko zarządzać/operować plikami mp3.
 Poniżej znajduje się lista funkcjonalności, na których najbardziej mi zależy i mam prośbę czy moglibyście wypisać, które z nich znajdę w Foobarze (albo odwrotnie, których z nich nie znajdę).
1. LISTA:
1.1. funkcja losowego odtwarzania Z WYKLUCZENIEM (tzn. jest losowe odtwarzanie ale żeby nie było tak, że jedne utwory już lecą 3 raz a inne ani razu )
1.2. przeciąganie z listy na dowolny folder, program (np. przeciąganie utworów bezpośrednio do programu nagrywającego płyty czy przenoszenie do do innego folderu w eksplorerze [winAmp]
1.3. w menu podręcznym dla katalogów czy plików mp3 dodanie funkcji: dodaj katalog/plik do listy [winAmp]
1.4. ale również dodaj do 'konkretnej' listy (i pojawia się spis list gdzie możemy wybrać do której ma dodać [WindowsMediaPlayer]
1.5. usuwanie duplicatów (utwory, które są kilka razy na liście)[winAmp]
1.6. możliwość fizycznego usuwania pliku z dysku (nie tylko z listy)[winAmp, WMP]
1.7. usuwanie z listy utworów/wpisów do plików których już nie ma w komputerze [winAmp]
1.8. możliwość wyboru sposobu wyświetlania informacji na liście (format) [winAmp]
1.9. możliwość przełączenia jednym kliknięciem odtwarzania w kółko jednego utworu (który akurat leci) lub całej listy.[winAmp]

2. ZACHOWANIE:
2.1. skróty klawiaturowe (dowolnie ustawiane) [winAmp]
2.2. przy minimalizacji nie pojawia się ikonka w trayu, ani na pasku przełączani programów :) a okno programu pojawia się po wciśnięciu uprzednio zdefiniowanego skrótu klawiaturowego :) [winAmp] (tu konkretnie stwierdziłem przydatność tej funkcji na imprezach, gdzie każdy wpieprza się i przełącza utwory wg własnego upodobania, a tu nagle podchodzi do komputera i nic nie widać skąd to gra i co to gra :D )

Na razie pominąłem wiele funkcji oczywistych, które wydaje mi się ma każdy odtwarzacz, ale jeśli foobar ma te wymienione powyżej to faktycznie zainteresuje się nim i zobaczę jak będzie z pozostałymi.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   foobn00b Ikona

• R.I.P Big L
  • Ikona
  • Rejestracja 25-maj 06

Napisano 25 grudzień 2007 - 15:30

Wyświetl postUżytkownik rhotax dnia 25-Dec-07, 12:50 napisał

Po wielu latach używania standardowych odtwarzaczy (winAmp i WindowsMediaPlayer), zauważając jak coraz bardziej stają się rozpasłe i 'proceso-żerne' - postanowiłem poszukać czegoś innego.
Jednocześnie po tylu latach użytkowania wiem konkretnie na jakich funkcjonalnościach mi zależy najbardziej. Mówiąc ogólnie potrzebuję "lekkiego" odtwarzacza, który jednocześnie poprzez playlistę pomoże mi łatwo-sprawnie-szybko zarządzać/operować plikami mp3.
Poniżej znajduje się lista funkcjonalności, na których najbardziej mi zależy i mam prośbę czy moglibyście wypisać, które z nich znajdę w Foobarze (albo odwrotnie, których z nich nie znajdę).

Na razie pominąłem wiele funkcji oczywistych, które wydaje mi się ma każdy odtwarzacz, ale jeśli foobar ma te wymienione powyżej to faktycznie zainteresuje się nim i zobaczę jak będzie z pozostałymi.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

1. LISTA:
1.1. funkcja losowego odtwarzania Z WYKLUCZENIEM (tzn. jest losowe odtwarzanie ale żeby nie było tak, że jedne utwory już lecą 3 raz a inne ani razu ) - jest (shuffle)
1.5. usuwanie duplicatów (utwory, które są kilka razy na liście)[winAmp] - jest
1.6. możliwość fizycznego usuwania pliku z dysku (nie tylko z listy)[winAmp, WMP] jest
1.7. usuwanie z listy utworów/wpisów do plików których już nie ma w komputerze [winAmp] jest
1.9. możliwość przełączenia jednym kliknięciem odtwarzania w kółko jednego utworu (który akurat leci) lub całej listy.[winAmp] jest

2. ZACHOWANIE:
2.1. skróty klawiaturowe (dowolnie ustawiane) [winAmp] - jest

reszty pytan niewiem/nierozumiem(3,4,8).

mixcherry napisał:

Zgadzam się z Galy1 w całej rozciągłości fubar to szajsik jakich mało czasami jak przychodzę po pijaku do domu to Nie Mogę trafić w guzik wtedy strasznie się denerwuję dlaczego fubar nie czyta w moich myślach robiłem już 7 formatów bo nie działał mi jeden skin a w ogóle to winamp jest the best of the best of the best bo strzyże goli pie[--]doli, krawaty wiąże usuwa ciąże a na tym forum siedzą Same Lamusy co noszą buty na rzepy bo nie umiom wiązać sznurówek
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 25 grudzień 2007 - 20:37

Cytat

reszty pytan niewiem/nierozumiem(3,4,8).

1.3. Chodzi mi o taką sytuację gdy będąc w Eksplorerze 'nacisnę' prawym przyciskiem na jakimś katalogu lub na pliku mp3 to w menu kontekstowym jest taka opcja jak "Kolejkój w winAmpie"
1.4. WMP idzie o krok dalej i może dodać żądany katalog/plik do konkretnej wybranej przez nas listy odtwarzania (która już istnieje, albo możemy utworzyć nową).
1.8. Można formatować czy utwory na liście mają być wyświetlane w formacie:
artysta - tytuł
tytuł - artysta
pełna ścieżka do pliku
itd. itd.
?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• OPERAtor :)
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 25 grudzień 2007 - 21:21

3. Istnieje zarówno odtwórz jak i kolejkuj;
4. WMP jest na tyle zintegrowany z systemem, że na coś takiego sobie może pozwolić ;)
8. Tutaj panuje pełna dowolność. Masz swobodny dostęp do wszystkich tagów wybranego utworu jak również sporej ilości funkcji, które mogą na nich operować.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 26 grudzień 2007 - 12:35

Zainstalowałem podstawową wersję i już mam następne funkcjonalności :)
Jeszcze wracam do 2.2. - mam rozumieć, że nie ma czegoś takiego ?
A z nowych rzeczy, przydzielmy nr..
1.10. - tymczasowe kolejkowanie w obrębie bieżącej listy. Takie coś jak jest w winAmpie, gdzie przeglądając daną listę wciskając np. Q ustawiam, że ten utwór ma być zagrany w najbliżej kolejności szukam następnego na liście i znowu klikam Q i dodaje się do tymczasowej kolejki. Podobnie gdy daję 'szukaj utworu na liście' to po znalezieniu nie muszę od razu go uruchamiać tylko kolejkuję a on uruchomi się po skończeniu utworu który powiedzmy teraz akurat leci w tle

Sorry - jest "Add to Playback Queue" - ale kolejkuję i nie wiem które utwory są zakolejkowane, gdzie to można zobaczyć ? Czy można zakolejkować przy wyszukiwaniu ?

Użytkownik rhotax edytował ten post 26 grudzień 2007 - 12:44

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

• 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 26 grudzień 2007 - 13:07

Np. foo_pqview <- możesz wybrać playlistę, na której będą się wyświetlać zakolejkowane utwory. Jest też panel do Columns UI: foo_uie_queuemanager. Nie wiem, z czego korzystasz przy wyszukiwaniu, ale w zwykłym Library -> Database search masz menu kontekstowe, czyli że bez problemu możesz tam też kolejkować utwory.

2.2: foo_notaskbar, ale niestety, ciągle można znaleźć foobara pod alt-tab. Niczego innego nie znalazłem.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 26 grudzień 2007 - 13:18

Na wstępie - polecam strone link ;)

Do zarządzania kolejką i jej podglądu można użyć: link, link, link.

Co do ukrywania foobara - znalazłem jedynie temat na HA (link), który nie rozwiązuje problemu. Sugerowana jest możliwość uruchamiania z parametrem "/nogui", ale to jest chbya zbyt radykalne ;)

EDIT: za długo 'riserch' robiłem ;)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 28 grudzień 2007 - 03:29

Wyświetl postUżytkownik mixcherry dnia 26-Dec-07, 15:07 napisał

[..]Nie wiem, z czego korzystasz przy wyszukiwaniu, ale w zwykłym Library -> Database search masz menu kontekstowe, czyli że bez problemu możesz tam też kolejkować utwory. [..]

Generalnie to korzystam z.............F3 :-)

Ogólnie, dziękuję wszystkim za odpowiedź i pomoc. Czuję, że zanim się odezwę znowu gdy już po instaluję i zacznę kombinować z ww. wymienionymi komponentami miną miesiące ;-) Jeszcze raz dzięki.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 29 grudzień 2007 - 15:16

A jednak ;-)
Pościągałem wszystkie te pluginy które wskazaliście i wyskakują mi takie błędy
Failed to load DLL: foo_uie_queuemanager.dll
Reason: Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja jest niewłaściwa. Problem ten może rozwiązać ponowne zainstalowanie aplikacji.  

Failed to load DLL: foo_facets.dll
Reason: Wrong version number; this component appears to have been built with newer version of foobar2000 SDK, please download latest version of foobar2000 in order to use it.

Failed to load DLL: foo_queuemanager.dll
Reason: Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja jest niewłaściwa. Problem ten może rozwiązać ponowne zainstalowanie aplikacji.  

Failed to load DLL: foo_removefromqueue.dll

Wersja Foobara (wg tego co pokazuje belka tytułowa) - 0.9.4.5.
Komponenty są w nowszej wersji niż najnowsza wersja Foobara ?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Qbi@k Ikona

• S.T.A.L.K.E.R.
  • Ikona
  • Rejestracja 18-luty 06

Napisano 29 grudzień 2007 - 16:12

Przeczytaj FAQ: [FAQ] foobar2000 - Frequently Asked Questions.

Jezeli masz jeszcze jakies pytania to przenies je do dzialu Problemy i pytania, albo Problemy i pytania związane z wtyczkami ;)
Dołączona grafika Mój foo :D
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika foobar2000.pl @ last.fm
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 08 luty 2009 - 16:13

W końcu trafiłem na kolejną funkcjonalność, którą nie wiem jak 'osiągnąć' w foobarze.

Gdy zapisuję jakieś utwory na dysku (w pośpiechu na zasadzie "potem sobie przesłucham"), to od razu klikam prawą myszką na taki utwór i z poziomu Eksploratora mogę go dodać do listy w WMP (np. nowinki do przesłuchania). I potem włączam tą listę na której mam najświeższe kawałki jakie pojawiły się na moim dysku.
I teraz jak zrobić takie coś (przypuszczam, że trzeba by użyć Media Library), żeby mógł wywołać scan (w katalogach wskazanych) a on wyszuka mi utwory, które np. mają DATĘ UTWORZENIA, MODYFIKACJI w jakimś tam zadanym przedziale czasu i posortuje wg daty UTWORZENIA,MODYFIKACJI pliku ?
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 08 luty 2009 - 17:05

Zgadza się (tzn. konieczna będzie ML) i potem tworzycz playlistę automatyczną (np. poprzez opcję Library -> search) postaci:
%last_modified% DURING LAST 2 WEEKS
(zamiast tygodni można użyć też SECOND/MINUTE/HOUR/DAY/WEEK ).
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 08 luty 2009 - 23:33

Hmm.. nie mam czegoś takiego jak Library/Search (jeśli chodzi o główne menu mam: Library/AlbumList; Library/QuickPlaylist).
Za to w Preferences/Media Library/AlbumList jest okienko Views. I tam dodałem swój widok "dataPliku" i wspiałem w nim coś takiego:
%last_modified% SINCE 2008-11 i nie zadziałało.
Zresztą najlepiej wszystko powiedzą obrazki:
e01.jpg - jak to wygląda w Preferences
e02.jpg - jak to wygląda po aktywowaniu w Media Library - Album List
Jak widać wyświetla normalnie daty modyfikacji a to 'wyrażenie' traktuje jako napis :/

Załączone pliki

• Załączony plik  e01.jpg (151,87 KB)
    Ilość pobrań: 2
  • Załączony plik  e02.jpg (89,71 KB)
    Ilość pobrań: 1

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

• 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 09 luty 2009 - 08:06

"Zapytania" na bazie (Query takie jak ... SINCE 2008-11) można wykonywać tylko poprzez Library -> Search (nie masz tego w menu, bo masz starą wersję foobara, zaktualizuj do najnowszej: download), albo w Album List -> Filter (prawy dolny róg okienka). Opcja, gdzie teraz wpisałeś to zapytanie służy do grupowania a nie do filtrowania.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 09 luty 2009 - 19:51

Ha :D
Zainstalowałem jest ...ale za to 'zaatakował' mnie podstępnie z drugiej strony :D
I teraz nie działają klawisze skrótów Next, Prev, Play, Pauze itd. oprócz tego wydaje mi się, że przedtem mogłem strzałkami lewo/prawo przesuwać odrobinę pozycję utworu, a strzałki góra/dół ściszać/rozgłaśniać..co się z tym stało ? :)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 09 luty 2009 - 20:11

Któraś aktualizacja po drodze usuwała znaczną część skrótów klawiaturowych, niby w celu poprawy kompatybilności. Bez problemu można je dodać ponownie w preferencjach (;
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 25 luty 2009 - 19:48

A jest jakiś argument - np. last_created ? - czyli w skrócie "Pliki utworzone od czasu.." ?
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   rhotax Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 28 styczeń 2010 - 20:03

Witam ponownie.
Jeśli chodzi o kwestię wyświetlania plików które 'ostatnio pojawiły się na dysku', to zadziałała funkcja sprawdzania co ostatnio zostało dodane do Media Library.
Zdaje się, że odpowiedzialny jest za to ten plug-in http://wiki.hydrogen...oo_playcount%29 i parametr %added%.
W ten sposób w głównym menu mam:
Library/Playback statistic/Show recently added..
Po wybraniu pojawia się okienko Media library search z takim zapytaniem:
%added% DURING LAST 1 WEEK SORT DESCENDING BY %added%.
Chodzi o to, że chciałbym zmienić na stałe to zapytanie, żeby np. pokazywało pliki dodane w ciągu 4 tygodni itp. Jeśli zmienię to zapytanie ręcznie w tym okienku to gdy ponownie wywołam Show recently added.. to znowu wywoła się to zapytanie wyżej.

Gdzie trzeba ustawić/zmodyfikować to zapytanie, aby zmieniło się "na stałe" ?
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 28 styczeń 2010 - 20:12

Na stałe się zapytania zmienić nie da... ale możesz stworzyć autoplaylistę z zapytaniem jakie Ci się podoba. Trochę na około, ale ;)
0

Strona 1 z 1