foobar2000.pl - polskie forum: foo_playback_custom - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Problemy i pytania związane z wtyczkami

Zasady działu "Problemy i pytania związane z wtyczkami"

• W tym dziale prowadzimy wyłącznie dyskusje na temat dostępnych już wtyczek.
  • Pamiętaj, aby przed założeniem nowego tematu sprawdzić czy podobne pytanie wcześniej już nie padło! Skorzystaj w tym celu z WYSZUKIWARKI oraz zajrzyj do działu F.A.Q. - Najczęsciej zadawane pytania.
  • Tematy w dziale "Problemy i pytania związane z wtyczkami" muszą wyglądać następująco, inaczej bedą kasowane lub zmieniane:

foo_nazwa_wtyczki

• (np.) foo_burninate
    • (np.) foo_run

Grupa Trzymająca Władzę
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

foo_playback_custom play count z prawdziwego zdarzenia :}

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

• foobmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 14-czerwiec 06

Napisano 19 wrzesień 2007 - 10:32

Od niedawna korzystam z całkiem nowej wtyczki do zbierania statystyk

Playback Statistics Custom

2007/09/11 foo_playback_custom v1.4.3 released
  • Zapisywanie statystyk do tagów lub bazy cinfo (wtyczka cinfo jest wymagana)
  • Wyższa wydajność niż foo_playcount_mod.
  • Wybieranie które informacje mają być zapisywane.
  • Konfigurowania nazw tagów.
  • Statystyka PLAY_STAMP zwierająca informację o każdym odtworzeniu ścieżki.
  • Zapisywanie satystyk do cinfo jeśli nie można do pliku (wav,cue...)
  • Konwertowanie statystyk między bazą cinfo a tagami i na odwrót.
  • Przejmowanie starych statystyk z oficjalnego i nieoficjalnego palycounta.
I to jest play count z prawdziwego zdarzenia :P

Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Majkel Ikona

• Hellmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 18-czerwiec 06

Napisano 19 wrzesień 2007 - 19:40

Wyświetl postUżytkownik BArtus dnia 19-Sep-07, 17:21 napisał

I zmień starego playcount`a na [playback custom] to już ci więcej nie 'zginą' statystyki :)

no dobrze, a powiedz mi wobec tego jak przerzucić dane oficjalnego play_counta do tego playback_custom ? bo chciałbym zrezygnować z jednej wtyczki na rzecz drugiej, tyle tylko że wtedy pokazuje mi jedynie nowe tagi (z wtyczki playback_custom). any ideas ? :)

"I wish you well... and that you're burning there in hell"
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

• foobmeister
  • Ikona

Napisano 19 wrzesień 2007 - 22:28

Jeśli chodzi o dane z oficjalnego play_counta to z autopsji mogę podać dwie drogi:

Primo (wykorzystując właściwości playback custom)matoda małych kroczków
  • Zsynchronizować zawartość bazy z tagami [ppm>playback statistic>synchronize statistic with tags] niestety jest to nieuniknione :( chyba, że wybieżesz drugą drogę :)
  • W ustawieniach playback_custom zaznaczyć ptaszki przy 'Convert old tag and Remove'
    Trzeba pamiętać, że nowe nazwy tagów nie mogą się pokrywać !! Próba ustawienia PLAY_COUNT < PLAY_COUNT kończy się skasowaniem tej statystyki !!
  • W configu trzeba zmienić %play_count% na if2(%play_count%,%palycounter%)
    Ze względu na to, że dane są 'nadpisywane' dopiero po odtworzeniu kawałka nie zaś automatycznie po skonfigurowaniu wtyczki.
  • Teraz możemy wyłączyć foobara i skasować starego paly_counta.
  • Po ponownym uruchomieniu każdy odtworzony track będzie poddany operacji synchronizacji staystyk.
    Teraz przy następnym updatcie statystyk tagi zostaną usunięte z pliku a statystyki przeniesione do bazy CInfo.

Secundo (korzystając z możliwości Custom Info)
metoda masowa moja ulubione :)
  • W ustawieniach CInfo>Genaral odznaczyć 'enable field precessing in title formatting' żeby uniknąć konfliktu nazw !!
  • Trzeba utworzyć trzy nowe komendy w CInfo:
    • Synchronize Play_Count
      Display name: Custom Info/Synchrinize Play Count
      Field name: PLAY_COUNT
      Value %PLAY_COUNT%

Trzeba pamiętać, że playback_custom domyślnie korzysta z PLAY_COUNTER więc jeśli kopiujemy statystyki do PLAY_COUNT trzeba zmienić ustawienia playback_custom !!

• Synchronize First Played
      Display name: Custom Info/Synchrinize First Played
      Field name: FIRST_PLAYED
      Value %FIRST_PLAYED%

• Synchronize Last Played
      Display name: Custom Info/Synchrinize Last Played
      Field name: LAST_PLAYED
      Value %LAST_PLAYED%

• Załadować wszystkie kawałki z MLibrary do playlisty i wykonać na niech te trzy komendy.
  • Zanim wywalimy starego play_counta proponuje sprawdzić czy dane poprawnie się 'przeniosły' do CInfo. Można to zrobić dodając gdzieś w kodzie playlisty:
    $cinfo_list(',',' ')

• Jeśli upewnimy się, że wszystko zostało poprawnie skopiowane możemy wyłączyć foobar i wywalić starego play_counta.
  • Po włączeniu foobara trzeba w opcjach CInfo>General ponownie włączyć 'enable field precessing in title formatting'

Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

• foobmeister
  • Ikona

Napisano 21 wrzesień 2007 - 02:03

I jak Majkel ... jakoś poszło ?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Majkel Ikona

• Hellmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 18-czerwiec 06

Napisano 21 wrzesień 2007 - 07:50

Wyświetl postUżytkownik BArtus dnia 21-Sep-07, 03:03 napisał

I jak Majkel ... jakoś poszło ?

dzięki Bartus :) skorzystałem z pierwszego sposobu, zsynchronizowałem statystyki do tagów i teraz playback_custom zamienia mi je na swoje dane :) dzięki za informacje odnośnie tej wtyczki, gdyby nie Ty to nawet bym nie wiedział że coś tak fajnego wymyślili ;)

"I wish you well... and that you're burning there in hell"
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   crap_ Ikona

• foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 18-październik 08

Napisano 20 październik 2008 - 19:59

Jak wyświetlić tag %last_played% w formacie "utwór był odtwarzany x dni temu". Używam columns ui.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

• foobmeister
  • Ikona

Napisano 23 październik 2008 - 14:34

W cwb_hooks jest taka funkcja. Niestety wtyczka jest niezgodna z nowym API ... albo downgrade foobra albo trzeba coś pokombinować ;)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• OPERAtor :)
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 23 październik 2008 - 15:32

Trochę pokombinowałem i... udało się ;] Co prawda działa tylko w ColumnsUI, ale działa ;]

W karcie Globals wkleić:
TAGZ
//ostatnio odtwarzany
$set_global(ostatnio_odtwarzany,
$ifequal($mod(%_system_year%,4),0,$puts(dni,$mul(%_system_year%,366)),$puts(dni,$mul(%_system_year%,365)))
$ifequal(%_system_month%,1,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,31))),)
$ifequal(%_system_month%,3,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,31))),)
$ifequal(%_system_month%,5,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,31))),)
$ifequal(%_system_month%,7,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,31))),)
$ifequal(%_system_month%,8,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,31))),)
$ifequal(%_system_month%,10,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,31))),)
$ifequal(%_system_month%,12,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,31))),)
$ifequal($mod(%_system_year%,4),0,
$ifequal(%_system_month%,2,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,29))),),
$ifequal(%_system_month%,2,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,28))),)
)
$ifequal(%_system_month%,2,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,30))),)
$ifequal(%_system_month%,4,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,30))),)
$ifequal(%_system_month%,6,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,30))),)
$ifequal(%_system_month%,9,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,30))),)
$ifequal(%_system_month%,11,$puts(dni,$add($get(dni),$mul(%_system_month%,30))),)
$puts(dni,$add($get(dni),%_system_day%))

$ifequal($mod($year(%LAST_PLAYED%),4),0,
$puts(dni_last,$mul($year(%LAST_PLAYED%),366)),$puts(dni_last,$mul($year(%LAST_PLAYED%),365)))

$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),1,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),31))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),3,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),31))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),5,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),31))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),7,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),31))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),8,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),31))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),10,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),31))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),12,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),31))),)
$ifequal($mod($year(%LAST_PLAYED%),4),0,
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),2,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),29))),),
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),2,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),28))),)
)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),2,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),30))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),4,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),30))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),6,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),30))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),9,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),30))),)
$ifequal($month(%LAST_PLAYED%),11,$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$mul($month(%LAST_PLAYED%),30))),)
$puts(dni_last,$add($get(dni_last),$day_of_month(%LAST_PLAYED%)))
$ifgreater($get(dni_last),0,$sub($get(dni),$get(dni_last)),)
)

i potem na playliście można używać:
TAGZ
$get_global(ostatnio_odtwarzany)

Tak zwane rozwiązanie "na szybko". Byłoby prościej/krócej gdyby dało się odejmować od razu dwie daty i nie trzeba się martwić o lata przestępne i takie tam xD
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   crap_ Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 23 październik 2008 - 18:28

Super :D Wielkie dzięki.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak zrobić żeby zamiast '0' wyświetlało 'Dzisiaj'. Próbowałem z $ifequal ale to czyta 0 nawet jak niema tagu.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 23 październik 2008 - 18:33

TAGZ
$if($get_global(ostatnio_odtwarzany),$ifequal($get_global(ostatnio_odtwarzany),0,"Dzisiaj",$get_global(ostatnio_odtwarzany)),)

(pisane z palca, nie testowane na żywym organiźmie xD)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   crap_ Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 23 październik 2008 - 18:53

No właśnie ja napisałem tak samo a właściwie dużo prościej i niedziała tak samo xD. Tam gdzie niema tagu wyświetla 'Dzisiaj'
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 23 październik 2008 - 19:07

Kolejne bardzo brzydkie rozwiązanie, ale działa:
TAGZ
$if(%LAST_PLAYED%,$ifgreater($get_global(ostatnio_odtwarzany),0,$get_global(ostatnio_odtwarzany),Dzisiaj),)

;)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   crap_ Ikona

• foon00b
  • Ikona

Napisano 23 październik 2008 - 20:42

Działa dzięki :)
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Tical Ikona

• 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 08-wrzesień 09

Napisano 26 grudzień 2009 - 21:44

Moglbym prosic o wtyczke foo_custominfo.dll dzialajaca z foo v0.9.6.9?
Mam juz foo_playback_custom v1.5.1
Mam rowniez foo_custominfo v0.1.2 jednak ta wersja nie dziala z najnowyszm foo?

Pozdr
Tical
What's that shit that they be smokin? Tical... tical, tical
Pass it over here... tical... tical, tical
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Tical Ikona

• 10% ekstraktu z foo
  • Ikona

Napisano 26 grudzień 2009 - 21:55

Mam przez to rozumiec, ze moge sobie dac spokoj z tymi statystykami i pozostaje mi zostac na play count MOD?
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

• Ikona

Napisano 26 grudzień 2009 - 22:53

Hmmm... ale ja nie rozumiem co chcesz osiągnąć :)

foo_playback_custom / foo_playcount_mod z tego co wiem pozwalają (w przeciwieństwie do oryginalnego foo_playcount*) na zapisywanie danych o odtwarzaniu i ratingu do tagów. Z drugiej strony szukasz wtyczki foo_custominfo.dll która nie jest rozwijana, a która to pozwala na zapisywanie tych informacji do osobnej bazy... i tu pojawia się pytanie - czemu nie użyć oryginalnej wtyczki foo_playcount która domyślnie zapisuje informacje o odtwarzaniu do osobnej bazy i nie modyfikuje plików? (* - aczkolwiek można ją ustawić, by informacje były synchronizowane z tagami).

Najlepiej napisz (w osobnym wątku) co chcesz osiągnąć :)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Tical Ikona

• 10% ekstraktu z foo
  • Ikona

Napisano 26 grudzień 2009 - 23:10

Wojtek, nie ma sensu zakladac nowego watku, poniewaz doszedlem do tego samego wniosku co Ty, mimo to dzieki za odp.
Chodzilo mi o to, ze chcialem uzyc tej wtyczki do przeniesienia statystyk z foo_playcount_mod na foo_playback_custom, ale tak naprawde to nie uzywam tych wtyczek na tyle dlugo, zeby robic sobie jakies problemy nawet gdybym je stracil, poza tym metody opisane przez BArtusa sa i do wtyczki cinfo i bez niej, wiec mozna i tak.
Niepotrzebnie tutaj napisalem, poniewaz dopiero po czasie sie kapnalem, ze wtyczka, o ktora prosze jest tak naprawde niepotrzebna :)
Wyrzucilem foo_playcount_mod i korzystam z playback_custom.

Dzieki, pozdr.
0

Strona 1 z 1