Strona 1 z 1
panels_ui i covers
Napisano 17 czerwiec 2007 - 22:13
witam!
proszę o pomoc wasze zacne grono w kwestii okładek i panels ui.
otóż jeśli mam okładkę albumu w folderze, z którego jest odtwarzana muzyka to okładka ładnie się pokazuje w foobarze.
i nie przeszkadza mi to w ogóle jeśli słucham muzyki z dysku hdd, jeśli natomiast słucham czegoś z płyt (gdzie okładek nie mam) to niestety nie potrafię sobie skonfigurować tego tak żeby (i tu moje pytanie):
- czy można zrobić tak jak to jest w linuksowym amaroK, że program pobiera okładkę i zapisuje ją na dysku w postaci nazwy albumu co później ładnie funkcjonuje
jak i gdzie i co wpisać jeśli można tak zrobić?
nie potrzebuję back cover ani artist. wystarczy mi tylko samo cover.
dzięki za pomoc.
proszę o pomoc wasze zacne grono w kwestii okładek i panels ui.
otóż jeśli mam okładkę albumu w folderze, z którego jest odtwarzana muzyka to okładka ładnie się pokazuje w foobarze.
i nie przeszkadza mi to w ogóle jeśli słucham muzyki z dysku hdd, jeśli natomiast słucham czegoś z płyt (gdzie okładek nie mam) to niestety nie potrafię sobie skonfigurować tego tak żeby (i tu moje pytanie):
- czy można zrobić tak jak to jest w linuksowym amaroK, że program pobiera okładkę i zapisuje ją na dysku w postaci nazwy albumu co później ładnie funkcjonuje
jak i gdzie i co wpisać jeśli można tak zrobić?
nie potrzebuję back cover ani artist. wystarczy mi tylko samo cover.
dzięki za pomoc.
Strona 1 z 1
Odpowiedzi do tego tematu
Napisano 18 czerwiec 2007 - 22:16
// Global $setpvar(albumartsrc,$if3( $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,front.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,front.*),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,folder.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,folder.*),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.png)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.png),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.gif)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.gif),), $if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg,,),), $if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.png),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.png,,),), $if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.gif),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.gif,,),), $if($fileexists($replace(images\nocover.png,,)),$replace(images\nocover.png,,),) ))
Ten kodzik odpowiedzialny jest za wyświetlanie okładek. Przypisuje zmienną "albumartsrc". Najpierw przeszukuje katalog w którym znajduje się mp3. Gdy nic nie znajdzie szuka okładki w katalogu “C:\okladki\”. Nazwa obrazka powinna być: %artist% - %album%.jpg (np. creed - my own prison.jpg).
Napisano 18 czerwiec 2007 - 22:44
ok! działa!!!
wielkie piwo dla Ciebie
teraz jeszcze jak opanować to samo z tym, że dla playlisty wg stylu
http://dawxxx666.deviantart.com/
okładka duża się zapisuje na dysku i foo ją wyświetla, ale jak zrobić żeby w playliście pokazywał małe okładki?
wielkie piwo dla Ciebie

okładka duża się zapisuje na dysku i foo ją wyświetla, ale jak zrobić żeby w playliście pokazywał małe okładki?
Napisano 18 czerwiec 2007 - 22:59
A jakiej używasz konfiguracji? Podaj mi linka do niej.
Napisano 28 lipiec 2007 - 22:12
Użytkownik 5eweryn dnia 18-Jun-07, 23:16 napisał
// Global $setpvar(albumartsrc,$if3( $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,front.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,front.*),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,folder.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,folder.*),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.png)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.png),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.gif)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.gif),), $if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg,,),), $if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.png),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.png,,),), $if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.gif),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.gif,,),), $if($fileexists($replace(images\nocover.png,,)),$replace(images\nocover.png,,),) ))
Ten kodzik odpowiedzialny jest za wyświetlanie okładek. Przypisuje zmienną "albumartsrc". Najpierw przeszukuje katalog w którym znajduje się mp3. Gdy nic nie znajdzie szuka okładki w katalogu “C:\okladki\”. Nazwa obrazka powinna być: %artist% - %album%.jpg (np. creed - my own prison.jpg).
Hm, moj cfg sie wysypuje jak dodam ten kod. Gdzie powinienem go wkleic? Preferences - Panels UI - Edit Layout? czy może "User Globals" lub "Globals" z okna "Edit Layout"?
Napisano 28 lipiec 2007 - 23:38
Wybacz, że tak męczę, ale u mnie nadal są problemy z poprawnym wyświetlaniem okładek. Po drobnej obróbce podanego przez Ciebie kodu wyszło mi coś takiego:
Pogrubione linijki rozsadzają cały config, tak że nie nadaje się on do użytku
. Z kolei jak dam tylko w Edit Layout -> Globals te ścieżki ("User Globals" puste), to praktycznie nic mi nie wyświetla. Może muszę trochę poczekać albo zresetować foo? Różnie już miałem z PanelsUI, ale czasem okładka ładowała się dopiero przy ponownym uruchomieniu.
No i jeszcze co do tych pogrubionych linijek, to chciałem dać ścieżki do okładek, które znajdują się w folderze zbiorczym w przypadku np. dwupłytowych albumów.
$setpvar(albumartsrc,$if3( $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,front.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,front.*),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,folder.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,folder.*),), [b]$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,)..\front.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,)..\front.*),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,)..\folder.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,)..\folder.*),),[/b] $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg),), $if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.jpeg)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.jpeg),), $if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg,,),), $if($fileexists($replace(D:\Program Files\foobar2000\PanelsUI\fofr\images\s2\nocover.png,,)),$replace(images\nocover.png,,),) ))
Pogrubione linijki rozsadzają cały config, tak że nie nadaje się on do użytku

No i jeszcze co do tych pogrubionych linijek, to chciałem dać ścieżki do okładek, które znajdują się w folderze zbiorczym w przypadku np. dwupłytowych albumów.
Napisano 29 lipiec 2007 - 10:26
Użytkownik soul fly dnia 18-Jun-07, 23:44 napisał
ok! działa!!!
wielkie piwo dla Ciebie
wielkie piwo dla Ciebie

Po pierwsze. Aby foo sciagal Ci automatycznie okladni trzeba uzyc wtyczki foo_run, ktora bedzie z odpowiednimi parametrami odpalac jakis program typu albumdownloader... Ew moze to sie odbywac na zasadzie, ze po wcisnieciu POBIERZ OKLADKE pojawi Ci sie strona internetowa i sam sobie reszte zrobisz. Choc to nie jest to, o co prosiles.
A jezeli chodzi o male okladki w SCPL to nie ma z tym problemu
$imageabs(x,y,filenamepath,resize,width,height,nokeepaspect)
Jezeli bedziesz mial problem pisz do mnie na GG. Chetnie pomoge z kodem
~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
Strona 1 z 1