foobar2000.pl - polskie forum: panels_ui i covers - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

panels_ui i covers

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   soul fly Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 13-czerwiec 07

Napisano 17 czerwiec 2007 - 22:13

witam!
proszę o pomoc wasze zacne grono w kwestii okładek i panels ui.
otóż jeśli mam okładkę albumu w folderze, z którego jest odtwarzana muzyka to okładka ładnie się pokazuje w foobarze.
i nie przeszkadza mi to w ogóle jeśli słucham muzyki z dysku hdd, jeśli natomiast słucham czegoś z płyt (gdzie okładek nie mam) to niestety nie potrafię sobie skonfigurować tego tak żeby (i tu moje pytanie):

- czy można zrobić tak jak to jest w linuksowym amaroK, że program pobiera okładkę i zapisuje ją na dysku w postaci nazwy albumu co później ładnie funkcjonuje
jak i gdzie i co wpisać jeśli można tak zrobić?
nie potrzebuję back cover ani artist. wystarczy mi tylko samo cover.

dzięki za pomoc.
0


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   5eweryn Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 24-styczeń 07

Napisano 18 czerwiec 2007 - 22:16

// Global
$setpvar(albumartsrc,$if3(
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,front.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,front.*),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,folder.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,folder.*),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.png)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.png),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.gif)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.gif),),
$if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg,,),),
$if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.png),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.png,,),),
$if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.gif),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.gif,,),),
$if($fileexists($replace(images\nocover.png,,)),$replace(images\nocover.png,,),)
))

Ten kodzik odpowiedzialny jest za wyświetlanie okładek. Przypisuje zmienną "albumartsrc". Najpierw przeszukuje katalog w którym znajduje się mp3. Gdy nic nie znajdzie szuka okładki w katalogu “C:\okladki\”. Nazwa obrazka powinna być: %artist% - %album%.jpg (np. creed - my own prison.jpg).
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   soul fly Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 13-czerwiec 07

Napisano 18 czerwiec 2007 - 22:44

ok! działa!!!
wielkie piwo dla Ciebie :D
teraz jeszcze jak opanować to samo z tym, że dla playlisty wg stylu
http://dawxxx666.deviantart.com/
okładka duża się zapisuje na dysku i foo ją wyświetla, ale jak zrobić żeby w playliście pokazywał małe okładki?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   5eweryn Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 24-styczeń 07

Napisano 18 czerwiec 2007 - 22:59

A jakiej używasz konfiguracji? Podaj mi linka do niej.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   phantom Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 10-sierpień 06

Napisano 28 lipiec 2007 - 22:12

Wyświetl postUżytkownik 5eweryn dnia 18-Jun-07, 23:16 napisał

// Global
$setpvar(albumartsrc,$if3(
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,front.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,front.*),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,folder.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,folder.*),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.png)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.png),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.gif)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.gif),),
$if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg,,),),
$if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.png),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.png,,),),
$if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.gif),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.gif,,),),
$if($fileexists($replace(images\nocover.png,,)),$replace(images\nocover.png,,),)
))

Ten kodzik odpowiedzialny jest za wyświetlanie okładek. Przypisuje zmienną "albumartsrc". Najpierw przeszukuje katalog w którym znajduje się mp3. Gdy nic nie znajdzie szuka okładki w katalogu “C:\okladki\”. Nazwa obrazka powinna być: %artist% - %album%.jpg (np. creed - my own prison.jpg).

Hm, moj cfg sie wysypuje jak dodam ten kod. Gdzie powinienem go wkleic? Preferences - Panels UI - Edit Layout? czy może "User Globals" lub "Globals" z okna "Edit Layout"?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   5eweryn Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 24-styczeń 07

Napisano 28 lipiec 2007 - 22:42

W "Globals" w oknie "Edit Layout"
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   phantom Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 10-sierpień 06

Napisano 28 lipiec 2007 - 23:38

Wybacz, że tak męczę, ale u mnie nadal są problemy z poprawnym wyświetlaniem okładek. Po drobnej obróbce podanego przez Ciebie kodu wyszło mi coś takiego:

$setpvar(albumartsrc,$if3(
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,front.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,front.*),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,folder.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,folder.*),),
[b]$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,)..\front.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,)..\front.*),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,)..\folder.*)),$replace(%path%,%filename_ext%,)..\folder.*),),[/b]
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.jpg),),
$if($fileexists($replace(%path%,%filename_ext%,*.jpeg)),$replace(%path%,%filename_ext%,*.jpeg),),
$if($fileexists(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg),$replace(C:\okladki\%artist% - %album%.jpg,,),),
$if($fileexists($replace(D:\Program Files\foobar2000\PanelsUI\fofr\images\s2\nocover.png,,)),$replace(images\nocover.png,,),)
))


Pogrubione linijki rozsadzają cały config, tak że nie nadaje się on do użytku :). Z kolei jak dam tylko w Edit Layout -> Globals te ścieżki ("User Globals" puste), to praktycznie nic mi nie wyświetla. Może muszę trochę poczekać albo zresetować foo? Różnie już miałem z PanelsUI, ale czasem okładka ładowała się dopiero przy ponownym uruchomieniu.

No i jeszcze co do tych pogrubionych linijek, to chciałem dać ścieżki do okładek, które znajdują się w folderze zbiorczym w przypadku np. dwupłytowych albumów.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   dyniaq Ikona

  • KIC
  • Ikona
  • Rejestracja 25-luty 06

Napisano 29 lipiec 2007 - 10:26

Wyświetl postUżytkownik soul fly dnia 18-Jun-07, 23:44 napisał

ok! działa!!!
wielkie piwo dla Ciebie :D
teraz jeszcze jak opanować to samo z tym, że dla playlisty wg stylu
http://dawxxx666.deviantart.com/
okładka duża się zapisuje na dysku i foo ją wyświetla, ale jak zrobić żeby w playliście pokazywał małe okładki?


Po pierwsze. Aby foo sciagal Ci automatycznie okladni trzeba uzyc wtyczki foo_run, ktora bedzie z odpowiednimi parametrami odpalac jakis program typu albumdownloader... Ew moze to sie odbywac na zasadzie, ze po wcisnieciu POBIERZ OKLADKE pojawi Ci sie strona internetowa i sam sobie reszte zrobisz. Choc to nie jest to, o co prosiles.

A jezeli chodzi o male okladki w SCPL to nie ma z tym problemu
$imageabs(x,y,filenamepath,resize,width,height,nokeepaspect)


Jezeli bedziesz mial problem pisz do mnie na GG. Chetnie pomoge z kodem
~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Cream Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 29-sierpień 06

Napisano 18 październik 2008 - 23:16

Jak powinien wygladać poprawny kod aby wyświetlał okładke z folderu artysty, plik graficzny o nazwie folder i każdym rozszerzeniu?
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl