Oryginalny artykuł jest dostępny TUTAJ.
Najnowsza wersja wine (linuksowego emulatora Windows API), pozwala na uruchomienie foobar2000 z obsługą większości wtyczek. Nareszcie ColumnsUI działa poprawnie! Jest oczywiście kilka niedogodności, ale o tym później. A więc, do dzieła!
Howto jest napisane na przykładzie Ubuntu. Różnice w instalacji wine na innych dystrybucjach będą niewielkie.
1.w przypadku Ubuntu nie mamy dostępu do konta roota. Wszystie polecenia z uprawnieniami roota wykonujemy za pomocą sudo. w przypadku innych dystrybucji należy przełączyć się w tryb roota za pomocą polecenia su
2. Wine w Ubuntu instalujemy z repozytorium za pomocą apt-get. W innych dystrybucjach musimy posłużyć się narzędziem przeznaczonym dla danej dystrybucji (yum, yast, urpmi. ...)
1. Przygotowanie
Potrzebne nam będą:
Program pobieramy oczywiście z oficjalnej strony.
Przed instalacją wine, należy dodać repozytorium wine do /etc/apt/sources.list
plik edytujemy poleceniem:
sudo gedit /etc/apt/sources.list
dopisujemy repozytorium wine dla Ubuntu 7.04
deb http://wine.budgetdedicated.com/apt feisty main deb-src http://wine.budgetdedicated.com/apt feisty main
robimy aktualizację
sudo apt-get update
Wine instalujemy z repozytorium poleceniem:
sudo apt-get install wine
Na hydrogenaudio autor poradnika poleca instalacje wine ręcznie z obsługą wielu niestandardowych czcionek. Howto znajduje się http://ubuntuforums....ad.php?t=383628. Osobiście nie testowałem.
2. Instalacja
Niestety kopiowanie naszego pięknego, dopieszczonego pod Windowsem foobarka nie wchodzi w grę. Musimy zainstalować czystą kopię programu,
Załóżmy, że ściągnęliśmy Instalkę wine do naszego katalogu domowego.
Przechodzimy do katalogu z instalką:
cd ~
uruchamiamy Instalkę foobara:
wine foobar2000_0.9.4.3.exeoczywiście jeśli pojawi się nowa wersja musimy wpisać inną nazwę
Instalacja przebiega identycznie jak pod Windowsem, z tą różnicą, że:
- Nie instalujemy obsługi Audio CD (CDDA)
- Nie instalujemy skrótów na pulpicie i w menu kontekstowym (Directory context menus, Shortcut icons)
- Nie instalujemy spersonalizowanych ustawień foobara (Enable per-user settings), foobar, musi przechowywać pliki konfiguracyjne w katalogu instalacyjnym!
Instalujemy w domyślnym katalogu c:\Program Files\foobar200, czyli "prawdziwa" lokalizacja katalogu będzie wyglądać tak /home/nazwa_użytkownika/.wine/drive_c/Program Files/foobar2000
Żeby wszystko wyglądało profesjonalnie (aczkolwiek nie jest to konieczne), przenosimy nasz katalog foobara w miejsce gdzie znajdują się domyślnie personalne pliki konfiguracyjne aplikacji w Linuksie, czyli do naszego katalogu domowego:
mv ~/.wine/drive_c/Program\ Files/foobar2000 ~/.foobar2000
Jak sugeruje autor oryginalnego poradnika, możemy teraz odinstalować foobara, ponieważ przenieśliśmy go w inne miejsce.(Ja tego nie robiłem, nie jest to konieczne)
W tym momencie foobar jest praktycznie gotowy.
3. Konfiguracja
Konfigurujemy wine:
winecfg
Klikamy zakładkę Dźwięk
Wybieramy sterownik OSS, albo ALSA
Wybieramy Przyspieszenie sprzętowe / Pełne
Zaznaczamy Emulacja sterownika
Domyślna częstotliwość 44100, bitów na próbkę 16
Teraz możemy troszkę dopieścić nasze Ubuntu.
Dodajemy skrypt, aby foobar był uruchamiany tak jak inne aplikacje linuksowe
tworzymy plik wykonywalny:
sudo gedit /usr/bin/foobar2000
w treści pliku wpisujemy:
#!/bin/sh cd ~/.foobar2000/ if [ "$1" != "" ]; then wine foobar2000.exe "$1" else wine foobar2000.exe fi
jeśli instalowaliśmy wine z obsługą CJK zamieniamy wine na wineloc -l ja_JP
zamykamy gedit i zapisujemy zmiany
nadajemy prawa do wykonania
sudo chmod +x /usr/bin/foobar2000
Dodajemy foobara do menu GNOME.
tworzymy plik konfiguracyjny:
sudo gedit /usr/share/applications/foobar2000.desktop
w treści pliku wpisujemy:
[Desktop Entry] Type=Application Name=foobar2000 GenericName=Plays Music Version=1.0 Encoding=UTF-8 Terminal=false Exec=/usr/bin/foobar2000 Comment=Plays Music Icon=/home/nazwa_użytkownika/.foobar2000/foobar2000.png Categories=GNOME;GTK;AudioVideo;Audio;Player;
Jak widać, w pliku znajduje się odwołanie do pliku ikony foobar2000.png
Musimy zmodyfikować ścieżkę! Potrzebna nam będzie także ikonka. Kilka Ikonek znajdziemy TUTAJ albo TUTAJ. Zapisujemy ją jako foobar2000.png w katalogu ~/.foobar2000/
foobara uruchamiamy z menu Gnome. albo z terminala:
foobar2000
Dalsza konfiguracja wedle woli, na forum jest już sporo poradników. nie będę tutaj się rozpisywał.
4. Podsumowanie
A teraz pora na najsmutniejszą część poradnika, czyli "co pod Linuksem nie działa".
- ColumnsUI działa
- Nie działają (lub nie działają do końca poprawnie) niektóre wtyczki wymagające .NET Framweork
- PanelsUI - wymaga pliku gdiplus.dll. Plik należy umieścić w katalogu instalacyjnym programu albo w ~/.wine/drive_c/windows/system32
- foo_uie_albumart - działa, ale wymagane są pliki gdiplus.dll libpng13.dll zlib1.dll. Pliki należy umieścić w katalogu instalacyjnym programu albo w ~/.wine/drive_c/windows/system32
Niezbędne biblioteki można pobrać z http://www.dll-files.com/
- Ego Spectrum Analyser - powoduje zawieszenie się aplikacji
- ProjectM - nie ładuje się
- Queuemanager - nie ładuje się
- foo_run - ładuje się. ale nie działa
- ikonka w tray'u nie wygląda zbyt pięknie. brakuje przezroczystości. jest po prostu na białym tle
- W większości przypadków foobar pod wine działa bez problemu, niestety u mnie dźwięk zacina się przy wykonywaniu podstawowych operacji jak przeglądanie katalogów na dysku z Nautilusa, czy też przeglądanie opcji foobara. Wydaje mi się (nie jestem pewien, to tylko przypuszczenie), że problem leży w mojej karcie dźwiękowej, a raczej w jej sterowniku, lub jego emulacji pod wine. Mam Audigy 2 Platinum. Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem pod wine, bardzo proszę o kontakt.
Na koniec screenshot foobara. Prosta konfiguracja: ColumnsUI + kilka pluginów. działa.

ps. howto pisane na szybko. OpenOffice nie wyłapał ortografów

Logowanie