foobar2000.pl - polskie forum: foobar2000 - Titleformat - tłumaczenie - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

foobar2000 - Titleformat - tłumaczenie

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Wujek_Bogdan Ikona

  • 40% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 09-lipiec 05

Napisano 27 październik 2006 - 20:46

[size=24]
W I E L K I E
dzieki.
Przyklejam.

zainteresowanych tematem zapraszam też tutaj
0


  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   marr Ikona

  • 30% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 30-listopad 04

Napisano 28 październik 2006 - 19:39

dzieki za zapal ;)

ps. dawno temu sam sie zabralem za ten tekst ale... :D
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Parker1992 Ikona

  • 30% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 23-czerwiec 06

Napisano 29 październik 2006 - 12:00

Artykuł jest dosyć obszerny, ale czy nie było by lepiej (dla laików) przy tych kodach umieścić sreen z tym co ten kod powoduje? Świetny artykuł.
Dołączona grafika Clark - najlepszy stringo pisarz Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Wujek_Bogdan Ikona

  • 40% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 09-lipiec 05

Napisano 29 październik 2006 - 16:34

Parker1992 napisał:

Artykuł jest dosyć obszerny, ale czy nie było by lepiej (dla laików) przy tych kodach umieścić sreen z tym co ten kod powoduje? Świetny artykuł.

za duzo roboty. samo przetłumaczenie tego tekstu na pewno zajęło sporo czasu. a poza tym, jesli kotś chce wiedzieć co kod powoduje, to może go po prostu wpisać i zobaczyć.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Apach Ikona

  • Kapitan
  • Ikona
  • Rejestracja 23-listopad 04

Napisano 29 październik 2006 - 21:01

Kozystajac z moich przywilejow moderatora, postanowilem sformatowac troche tekst, tak aby byl on czytelniejszy. Mam zamiar przejzec tekst pod katem stylistycznym, moze jakas ortografia ;) Mam nadzieje, ze autor nie ma mi tego za zle.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 29 październik 2006 - 21:46

Chciałem tylko powiedzieć, że:

[size=24][b]CHWAŁA TŁUMACZOWI PO WSZE CZASY :)

Powinien dostać jakąś nagrodę za ten forumowy debiut :)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   KoSu Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 19-luty 06

Napisano 30 październik 2006 - 10:17

Apach napisał:

Kozystajac z moich przywilejow moderatora, postanowilem sformatowac troche tekst, tak aby byl on czytelniejszy. Mam zamiar przejzec tekst pod katem stylistycznym, moze jakas ortografia ;) Mam nadzieje, ze autor nie ma mi tego za zle.


Oczywiście że nie mam tego za zle, wrecz przeciwnie, sam nie dam rady doprowadzic tego do super jakości. Dziękuję bardzo za wasze podziękowania, ponieważ nie wiedziałem do końca czy te tłumaczenie się przyda, bo oglądam te forum już od sporego czasu i nikt nie przetłumaczył tego tekstu więc myślałem że po prostu całkowicie nie będzie potrzebne to tłumaczenie, no ale widzę że tak i nie jest i ogromnie się cieszę że choć skromnie i minimalnie wspomogłem rozwój polskiej "sceny" foobara. Dzisiaj wieczorem postaram się dokonać jakiś poprawek w tłumaczeniu.

edit:
Dodałem dwie nowe komendy i odrazu mam pytanie, komenda %length_samples% zwraca długość tracka w czym ? w próbach ?:D bo muszę to poprawić
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Apach Ikona

  • Kapitan
  • Ikona
  • Rejestracja 23-listopad 04

Napisano 31 październik 2006 - 23:52

Dokonalem juz formatowania czesci tekstu. jako, ze jestem juz dzis zmeczony reszte pracy zostawie na jutro, pojutrze...

EDIT
Kolejne poprawki :) Dodalem kolorowanie niektorych stringow, poprawilem kilka "dopisow od autora" dla lepszego wygladu calosci. Czytajac ten tekst dochodze do wniosku, ze przydalo by sie wiecej przykladow. Nie wszystko jest przetlumaczone w taki sposob, ze odrazu mozna domyslec sie o co chodzi. niektorych rzeczy poprostu inaczej przetlumaczyc sie nie da. Osoba, ktora chciala by sie podjac testowania stringow i dopisywania przykladow mile widziana.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   KoSu Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 19-luty 06

Napisano 03 listopad 2006 - 18:47

no to fakt.. nie ktore rzeczy moga byc nie zrozumiale. Ale mimo wszystko nadal moje pytanie, nikt nie wie w czym zwraca dlugosc tracka %length_samples% ?
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Apach Ikona

  • Kapitan
  • Ikona
  • Rejestracja 23-listopad 04

Napisano 05 listopad 2006 - 00:49

Nie mam zielonego pojecia. Moze wrzucic takie pytanie na hydrogen ? O ile wogole da sie to zrozumiec z angielskiego ;)
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 05 listopad 2006 - 01:06

KoSu napisał:

no to fakt.. nie ktore rzeczy moga byc nie zrozumiale. Ale mimo wszystko nadal moje pytanie, nikt nie wie w czym zwraca dlugosc tracka %length_samples% ?

Jak to w czym? W samplach ;) :D

Myślę, że bardziej po polsku możnaby powiedzieć próbki (akurat tutaj nie za bardzo pasuje) albo ramki (to już lepiej), ale tego i tak nikt nie używa, więc można zostawić "zwraca długość tracka w samplach" :D
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Apach Ikona

  • Kapitan
  • Ikona
  • Rejestracja 23-listopad 04

Napisano 05 listopad 2006 - 01:13

Czyli w czym? Pojecie sampel rozumiem chyba troche w inny sposob nie Foo to rozumie. Wiec chodzi chyba o to ze np 1 minuta utworu w mp3 zbudowana jest z np. 120 sampli. Czy dobrze to rozumiem?
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

  • foobmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 14-czerwiec 06

Napisano 05 listopad 2006 - 02:09

Apach napisał:

Wiec chodzi chyba o to ze np 1 minuta utworu w mp3 zbudowana jest z np. 120 sampli.

sample rate [ częstotliwość próbkowania ] określa jak częstość kwantyzacji czyli jak gęsta jest *siatka* opisująca przebieg sygnału dźwiękowego. Według twierdzenia Kotielnikowa-Shannona, częstotliwość zapisu cyfrowego musi być zatem większa niż 40 kHz (20 kHz granica słyszalności), aby nie dało się usłyszeć przekłamań. Stąd 44 100 próbek na sekundę (44,1 kHz), dla każdego kanału, na płycie CD-Audio przyjęto za wartość wystarczającą.
bitspersample [głębia próbkowania] ilość bitów opisujących każdą próbkę. Dla standardu CDA i większości kart dźwiękowych jest to 16 bitów na próbkę.
(dwa kanały po 44100 próbek na sekundę, 16 bitów na próbkę daje około 1411kbps *bitrejt* płyty CDA )
sample lenght zwraca długość ścieżki w *samplach* czyli jest długość pomnożoną przez częstotliwość próbkowania.
Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus [Fb]
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Apach Ikona

  • Kapitan
  • Ikona
  • Rejestracja 23-listopad 04

Napisano 05 listopad 2006 - 02:26

KoSu napisał:

no to fakt.. nie ktore rzeczy moga byc nie zrozumiale. Ale mimo wszystko nadal moje pytanie, nikt nie wie w czym zwraca dlugosc tracka %length_samples% ?


Wiec jak to wytlumaczyc? Skoro samplerate jest stala wartoscia? Przeciez utwory moga miec rozna dlugosc [w czasie].
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   BArtus Ikona

  • foobmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 14-czerwiec 06

Napisano 05 listopad 2006 - 03:03

Apach napisał:

dlugosc [w czasie]

to co może na efekty grawitacyjno-relatywistyczne zejdziemy :razz: Długość w czasie czyli skrócenie Lorentza w kierunku wektora prędkość względem gamma :lol:
To jest chyba logiczne:
1. ilość sampi na sekundę (sample rate)
2. czas trwania pliku w sekundach
domnażamy (sekundy się upraszczają):
dostajemy ilość sampili w całym pliku :!:
%lenght_samples% = $mul(%samplerate%,%length_seconds%)+-44100
Dołączona grafika Tlen.pl: bbartus [at] tlen [dot] pl JID: bartus [at] jabster [dot] pl PaduPadu: MjIyMjI1NA== base64 ICQ: Mzk1MjY3NTY3 base64 Last.fm: BBArtus [Fb]
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Apach Ikona

  • Kapitan
  • Ikona
  • Rejestracja 23-listopad 04

Napisano 05 listopad 2006 - 09:04

OK. Juz nie bede o to meczyc ;)
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Pingwinho Ikona

  • Emperor Penguin
  • Ikona
  • Rejestracja 21-maj 06

Napisano 05 listopad 2006 - 21:19

Kilka porawek. Jako że miałem dużo tuszu, drukłem sobie artykuł i oto moje wnioski.
Na samym wstępie:
-jest jeszcze parę
-a chcieliby pisać
-błędy które były popełnione
-niekompletnej (pisze się razem)
Control Flow:
-sekcja warunkowa, czyli [ i ] sprawdza czy istnieje tag, jeżeli go nie ma to nie wyświetla "?" Czyli jeśli nie ma tagu artist to %artist% zwróci ?, a [%artist%] nie zwróci nic
Funkcje ciągów
-$progress2 [...]pokrywa pierwszy aż wszystkie znaki[...]
-$roman(n) nie na styl romański tylko rzymski :D . Czyli np.: 2-II, 5-V
-brakuje funkcji $tab()tekst$tab()- wyrównanie tekstu do środka
-$meta(nazwa,n) (liczoną od zera)
Operacje na zmiennych:
-case sensitive znaczy że wielkość liter jest brana pod uwagę
-$get(nazwa) wskazują jeśli zmienna nazwa jest zdefiniowana


To na razie tyle co udało mi się wyczaić.

[size=9]mod edit: poprawilem "drobny" blad ortograficzny ;-p
Dodalem wszystkie poprawki oprocz tej w control flow, jakos nie moge sie odnalezc w tym co napisales. Moglbys to jasniej napisac? Najlepiej tak abym tylko wkleil do tekstu :)

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   KoSu Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 19-luty 06

Napisano 06 listopad 2006 - 02:13

Super, dzięki Pingwinho ;] ja poprawiłem w końcu te %lenght_samples% nieszczęsne bo już przynajmniej wiem co to jest. No i dziękuje wam wszystkim ogólnie za to że pomagacie ogarnąć ten artykuł, sam bym tego nie zrobił ( przynajmniej nie w tak szybkim czasie ). I takie pytanie, czy ktoś może jeszcze wyczaił jakąś funkcję której nie ma tutaj, mi się udało tylko te dwie co dodałem: set_style i set_global.

edit:

Pingwinho napisał:

-brakuje funkcji $tab()tekst$tab()- wyrównanie tekstu do środka


wydaje mi się raczej że to nie jest funkcja, to po prostu zbudowanie czegoś z dwóch już innych istniejących funkcji.
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Pingwinho Ikona

  • Emperor Penguin
  • Ikona
  • Rejestracja 21-maj 06

Napisano 06 listopad 2006 - 18:03

Pingwinho napisał:

mod edit: poprawilem "drobny" blad ortograficzny ;-p
Dodalem wszystkie poprawki oprocz tej w control flow, jakos nie moge sie odnalezc w tym co napisales. Moglbys to jasniej napisac? Najlepiej tak abym tylko wkleil do tekstu :)


No cóż. W artykule napisane jest że funkcja wstawiona między nawiasy kwadratowe sprawdza czy istnieje tag, a jeżeli go nie ma to wyświetla "?". Natomiast jest zupełnie odwrotnie. Czyli może przykładem
%artist% - sprawdza istnieje tagu(ów) artist, album artist, composer, performer. Jeżeli go nie ma to wyświetla "?"
[%artist%] - sprawdza istnieje tagu(ów) artist, album artist, composer, performer. Jeżeli go nie ma to nie wyświetla "?"


Może zacytuję artykuł docelowy

WikiHydrogenAudio napisał:

Evaluates the expression between [ and ]. If it has the truth value true, its string value and the truth value true are returned. Otherwise an empty string and false are returned.

Example: [%artist%] returns the value of the artist tag, if it exists. Otherwise it returns nothing, when artist would return "?".



No i co do tej niekompletnej wiedzy na samym początku - zabrakło jeszcze literki "z" mojej niekompletnej wiedzy :mrgreen: .
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   KoSu Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 19-luty 06

Napisano 06 listopad 2006 - 20:44

o kurde ale błędów natrzaskałem ;] heh ale tak to jest jak się tłumaczy w nocy i wmawia sobie "jeszcze trochę, jeszczke jedna funkcja, jeszcze kawałek" :D ale dałem radę w jedną noc ;]
0

  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl