foobar2000.pl - polskie forum: [0.9.4.2] Jak podgłośnić utwory? - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Zasady działu Problemy i pytania

Zasady działu "Problemy i pytania"

  • Jeżeli Twoje pytanie dotyczy wtyczek (components) to pomyliłeś dział. Dyskusje na temat wtyczek prowadzimy tylko i wyłącznie w dziale Problemy i pytania związane z wtyczkami.
  • Pamiętaj, aby przed założeniem nowego tematu sprawdzić czy podobne pytanie wcześniej już nie padło! Skorzystaj w tym celu z WYSZUKIWARKI oraz zajrzyj do działu F.A.Q. - Najczęsciej zadawane pytania.
  • Jeżeli zastosowałeś się do poprzednich 2 reguł i dalej nie znasz rozwiązania problemu to możesz już śmiało zakładać nowy temat. Pamiętaj, że jesteś zobowiązany do podania posiadanej wersji foobara przed nazwą tematu, przykłady:

    [Wersja foobara] Nazwa tematu


    • (np.) [0.9.5.1] foobar ciągle zawiesza się przy starcie...
    • (np.) [0.9.4.2] Błędy przy odtwarzaniu formatu FLAC

Grupa Trzymająca Władzę
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

[0.9.4.2] Jak podgłośnić utwory?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mobo Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 22-grudzień 06

Napisano 22 grudzień 2006 - 13:41

Czy jest jakiś plugin który dawałby dodatkowe decybele jak suwak w winampie? Niektóre mp3 za cicho mi grają na słuchawkach a w winampie jest taki suwak z dodatkowymi Db i można sobie podgłaśniać. W windowsie już nie podgłośnie jest na max w mikserze. Więc czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Program daje super dźwięk extra można na eq wszystko ustawić ale brak tego podgłaśniania jak w winampie mnie frustruje.
0


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Wujek_Bogdan Ikona

  • 40% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 09-lipiec 05

Napisano 22 grudzień 2006 - 13:49

możesz podgłośnić za pomocą replaygain. zaznaczsz wybrane piosenki/albumy >ppm>ReplayGain>Edit ReplayGain info. możesz też skorzystać z automatycznego skanowania.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mobo Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 22-grudzień 06

Napisano 22 grudzień 2006 - 14:20

Ale na jakiej zasadzie on to podgłaśnia? Bo mi chodzi o dodanie do programu dodatkowych decybeli.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Apach Ikona

  • Kapitan
  • Ikona
  • Rejestracja 23-listopad 04

Napisano 23 grudzień 2006 - 10:58

Byl gdzies caly watek dotyczacy dzialania replay gain ale nie moge go znalezc :(
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 23 grudzień 2006 - 13:05

Jeżeli angielski nie jest problemem to http://en.wikipedia....iki/Replay_Gain ;)

EDIT: ew. strona główna projektu: http://replaygain.hydrogenaudio.org/

Aha, i jeszcze googlarka znalazła mi post (link do starego adresu forum, ale ID tematu się zgadzał) "SŁOWNIK" w którym jest napisane:

Cytat

ReplayGain scanner - (foo rgscan) - plugin, który umożliwia przeanalizowanie plików pod kątem zoptymalizowania głośności na jednym poziomie dla wszystkich utworów. Dostępny w menu kontekstowym po wybraniu danego utworu. ReplayGain ogólnie analizuje średni poziom głośności dla danego utworu (track gain) lub albumu (album gain) i używa tych informacji do dokładnego ustawienia równego poziomu w utworach, które były nagrywane z różną głośnością. Odbywa się to bez zauważalnych strat w zakresie dynamiki danego utworu.


Chociaż odrobinę wyjaśnia ;)

PS. Wyszukiwarka forum coś leży i kwiczy jeżeli chodzi o stare posty (te które były napisane jak adresem forum było jeszcze http://metrixmetal.c...bar2000/forum/). Z tego co pamiętam w PA forum jest opcja reindeksacji czy cuś w ten deseń - może pomoże?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mobo Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 22-grudzień 06

Napisano 23 grudzień 2006 - 15:11

Ale widzicie on ośrednia głośność mp3 w danym albumie i napewno to mnei nie zadowoli bo większość mp3 co mam gra mi za cicho. Jedynie takie rozwiązanie jak w winampie plus dodatkowe decybele by zadziałało. Np że odpalam jakis plugin i mój foobar dostaje plus 10 Db. Szkoda że programik tak fajnie gra a nie ma takie prostej a przydatnej funkcji. No bo nie będe specjalnie kupował wzmacniacza słuchawkowego. Chociaż to rozważe bo zawsze słucham na słuchwkach. Ale tak czy siak powinna być taka opcja w programie.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Majkel Ikona

  • Hellmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 18-czerwiec 06

Napisano 23 grudzień 2006 - 15:47

nie kumasz. ReplayGain te kawałki które są ciche też podgłośni. masz dwie opcje działania wtyczki do wyboru: wg track'a lub wg albumu. pierwszy to nic innego jak ściszenie zbyt głośnego kawałka lub podgłośnienie zbyt cichego, tak jak to ma miejsce w radiu, gdzie każdy kawałek gra z taką samą głośnością. druga to uśrednienie poziomu głośności całego albumu. wtyka oblicza poziom głośności poszczególnych tracków i wyciąga z tego średnią. dzięki temu poziom głośności tylko troche ulega modyfikacji. ciche utwory w dalszym ciągu są ciche, głośne są głośne.

"I wish you well... and that you're burning there in hell"
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Wujek_Bogdan Ikona

  • 40% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 09-lipiec 05

Napisano 23 grudzień 2006 - 20:21

OT: a propos wyszukiwarki. też ostatnio miałem z nią problem. szukałem starych postów. myślałem, że tylko u mni e coś jest nie tak.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Apach Ikona

  • Kapitan
  • Ikona
  • Rejestracja 23-listopad 04

Napisano 23 grudzień 2006 - 21:38

No powaznie. Dam sobie reke obciac, ze nie tak dawno przerobilismy ze dwie strony ReplayGain i gdzie to jest?
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 23 grudzień 2006 - 21:53

Hmm... na szczęście googlarka choć trochę działa:
http://www.google.co...s&start=70&sa=N

wygrzebałem:
http://www.foobar200...opic.php?p=6949
http://foobar2000.pl...pic.php?p=18615
http://foobar2000.pl...opic.php?p=8702

coś z tego? :>
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mobo Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 22-grudzień 06

Napisano 24 grudzień 2006 - 16:11

Ludziska przecież wystarczy dodać decybeli na suwaczkach preamp. Czemu nitk mi tego nie powiedział tylko z jakimś replaygain kombinujecie?? :shock:
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   mobo Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 22-grudzień 06

Napisano 24 grudzień 2006 - 16:33

Ok teraz sobie z kolei próbuje wyrównać pziom głośności w piosenkach. I dałem opcje per file track gain. I w opcjach na Witch RG dodałem pare decybeli a widzę że po przeskanowaniu na tych wynikach że w większości mp3 odejło mi db. Dlaczego???? Oraz soft się pyta czy wpisać dane do meta data dałem na nie czy w takim razie RG działa tylko tyle że nie wpisał tego na stałe do plików??? I czemu właśnie odjoł te db jak na suwaku dodałem.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 24 grudzień 2006 - 17:14

Hmm... - on wyrównuje poziom, więc może też odjąc jak coś jest za głośne ;) Niemniej jak dojął w tych cichych kawałkach to bardzo dziwne...

A RG jest zapisywane w tagach (metadane) czyli w plikach więc nie ma się o co martwic.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   mobo Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 22-grudzień 06

Napisano 24 grudzień 2006 - 17:27

A czaje to ustawienie tylko w meta wpisuje. Czyli generalnie on równa do 89 db a suwaczkiem Witch RG dodaje sobei decybele podczas odtwarzania plików które są odtwarzane za pomocą RG ??

Jak chce wpisać w meta info RG to wyskakuje w foobar "Could not write info (Access denied) to:" i nazwa pliku. Czemu tak się dzieje??? W opcjach zabezpieczeń w2k dałem dla tych plików że wszyscy mogą wszystko i dalej ten brak dostępu co jest grane??
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Wojtek Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-marzec 05

Napisano 24 grudzień 2006 - 20:48

No wlaśnie to jest plus RG, że nie modyfikuje danych muzyki w pliku a jedynie dodaje informacje jak (gdy użytkownik sobie zażyczy przy odtwarzaniu) dokonać zmiany.

A co do błędu - najwidoczniej pliki mają ustawiony atrybut "Tylko do odczytu". Wystarczy we właściwościach plików zmienić i powinno być ok.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 27 grudzień 2006 - 11:29

Własnoręczne edytowanie informacji RG jest bardzo niezalecane. Poza tym, możesz sobie oddzielnie ustawić Preamp (Preferences -> Playback -> Replaygain -> Preamp) dla plików, które już mają zapisaną informację o RG, jak i dla tych, które jeszcze nie mają.
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl