foobar2000.pl - polskie forum: Spolszczenie - to możliwe! (ale tylko częścio - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Spolszczenie - to możliwe! (ale tylko częścio

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Climek Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 09-kwiecień 06

Napisano 13 kwiecień 2006 - 13:20

Witam Was, polscy użytkownicy fb2k.

Chce w tym temacie opisać prostu sposób spolszczenia Foobara (na przykładzie mojej wersji 0.8.3 specjal) za pomocą programu Restorator 2003 Edycja Specjalna [był w Komputer Świecie EKSPERT 3/2003]. Spolszczenie obejmuje jednak tylko okienka (nie menu).

Oto opis jak tego dokonać:

1. Instalacja Restoratora 2003 to standardowy proces.

2. Po włączeniu programu należy włączyć przeglądarkę plików, tam odnaleźć katalog w którym zainstalowaliśmy Foobara (domyślnie C:Program Filesfoobar2000) i przeciągnąć plik Foobar 2000.exe na drzewo zasobów. Rozwijamy zasoby i powinno pokazać się coś TAKIEGO

3. Przechodzimy do Wyświetlarki Zasobów, wybierami pierwsze z brzegu Okno Dialogowe (to te numerki po lewej) np w moim przykładzie 109 (okno File Info), bo je najłatwiej spolszczyc (IMO).
Wchodzimy w tryb edycji (ta ikonka z "AB" na górze) zaznaczamy klikając, lub wybierając z menu w lewej ramce na górze element, który chcemy zmienić i wpisujemy w pole "podpis" (po prawej) nowy opis dla elementu. Np. podpis ramki location zmieniamy na "Adres", lub "Adres pliku" jak ja. Wynik widać w czasie rzeczywistym w oknie Wyświetlarki zasobów.
SCREEN

4. Spolszczamy tak całe okienko na przykład TAK

5. Analogicznie spolszczamy reszte zasobów, także wtyczki (z katalogu np. C:Program Filesfoobar2000components).

6. Zapisujemy plik po zmienioną nazwą np foobar2000_PL.exe (umożliwi to powrót do wersji angielskiej, gdyby coś nie wypaliło). Wygląd spolszczonego okienka w Foobarze jest TAKI

Wadą tej metody, jest to, że można spolszyć tylko okienka dialogowe, więc bedziemy mieć tylko częściową wersję polską.
Chce powiedzieć, że ja używam wersji angielskiej, bo nie chce mi sie spolszczać, a angielski znam dobrze, więc w Foo orientuje się bardzo dobrze :).
Tutorial jest dla ludzi, którzy nie znają Angielskiego, żaby przetłumaczyli coś ze słownikiem tylko raz, a poźniej zeby mieli juz przetłumaczone.
Wadą takiego rozwiązanie jest to, że obejmuje ono tylko częściowe spolszczenie (większość okienek dialogowych i wtyczki), nie spolszcza np. menu. Myslę jednak, że jest to dobry sposób dla ludzi którzy na pytanie "Do You speak English?" odpowiadają "Noł" :D. Może dzięki temu wytrwają w uzywaniu "jedynego słusznego playerka" aż do ukazania się orginalnej polskiej wersji (co jak wiemy nie zdarzy się za szybko).

Proszę o komentarze do tej metody.

To mój pierwszy tutek, ale mam nadzieje że jest wyłożony w sposób przystępny i wszyscy zrozumieją.

Nie wiedziałem, gdzie umieścic temat, więc dałem do ogólnych.

JAH BLESS
0


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Mithloth Ikona

  • 40% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 26-listopad 04

Napisano 13 kwiecień 2006 - 13:23

szoda ze to nie zgodne z licencja ;)
http://metrixmetal.c...topic.php?t=117
http://metrixmetal.c...topic.php?t=168
http://metrixmetal.c...topic.php?t=193

edit: w sumie jak przeczytalem sam temat tego postu to sie wystraszylem, kolejny post o spolszczeniu i pewnie zostanie zamkniety.. :) no ale mylilem sie...

edit: drugi post i juz tutek, nie no wiecej takich userw na forumnam potrzeba :mrgreen:
Kocham Cię Kochanie moje ;)
A kuku @ :D
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 13 kwiecień 2006 - 13:41

Climek napisał:

aż do ukazania się orginalnej polskiej wersji (co jak wiemy nie zdarzy się za szybko)

Ja bym nawet powiedział, że nigdy :)

Tutek dobry, jak ktoś chce, to niech sobie spolszczy foobara w ten sposób na swój użytek. Problem jednak w tym, że niektórych rzeczy po prostu nie da się ładnie spolszczyć (albo po prostu po angielsku lepiej brzmią). Poza tym, w większości wypadków, nie jest problemem że ktoś nie umie angielskiego, tylko to, że ludzie nie rozumieją opcji (nawet jeśli byłaby pisane po polsku). Jak np. przetłumaczyć Dithering? ReplayGain? Pipeline? DSP chain?

Gdyby kolega Climek pokusił się o zrobienie takiego tłumaczenia opcji z angielskiego na polski wraz z opisem działania, byłoby to z bardzo dużym pożytkiem dla naszej społeczności :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   o-skar Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 13-kwiecień 06

Napisano 13 kwiecień 2006 - 22:19

jestem pewnien ze w restoratorze mozna spolszczac tez menu, ale nie napisze jak, bo nie mam go teraz na dysku. Poszukajcie
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Climek Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 09-kwiecień 06

Napisano 14 kwiecień 2006 - 09:50

można spolszczać menu, ale tylko w tych programach, w których jest ono (menu) w zasobach, a w Foo jest chyba schowane (nie znam się na tym za bardzo) w kodzie.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   zgf1 Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 28-marzec 06

Napisano 15 kwiecień 2006 - 21:24

Ale co tu spolszczac?
Nie rozumiem tego...
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Wujek_Bogdan Ikona

  • 40% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 09-lipiec 05

Napisano 15 kwiecień 2006 - 22:02

zgf1 napisał:

Ale co tu spolszczac?
Nie rozumiem tego...

chodzi o samą możliwość spolszczenia... a nie o jego sens ;)
z reszta to temat mocno wałkowany na forum.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   leshniak Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 23-kwiecień 06

Napisano 23 kwiecień 2006 - 10:44

Cytat

można spolszczać menu, ale tylko w tych programach, w których jest ono (menu) w zasobach, a w Foo jest chyba schowane (nie znam się na tym za bardzo) w kodzie.

menu mozna spolszczyc edytorem szesnastkowym... HexEditor'em ;). Jesli ktos czuje sie na silach, zeby spolszczyc foobara, moge udzielic wszelkich porad w tym kierunku.
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Cpeja Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 24-październik 06

Napisano 24 październik 2006 - 18:58

'leshniak' ja podejme sie stworzenia spolszczenia do Foobar'a 2000...
Fakt Hex Editor pokazuje menu ale nie wiem jak to wyeditować... :?: :?:
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   novator Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 05-lipiec 06

Napisano 24 październik 2006 - 20:00

@Cpeja popatrz na datę napisania poprzedniego postu :P Nie sądzę, żeby kolega Ci odpowiedział tym bardziej, że napisał na tym forum tylko 1 post :P
"(...) czarne jest czarne, a białe jest białe!'"
.Foo ver. 3.0 .Modern Foo .Foo Dark
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Cpeja Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 24-październik 06

Napisano 24 październik 2006 - 20:23

ale zawsze moze odpowiedzieć...
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl