Strona 1 z 1
Trzaski i strzelanie podczas odtwarzania foobar (0.9)
Strona 1 z 1
Odpowiedzi do tego tematu
#3 Guest_lubny_*
Napisano 13 kwiecień 2006 - 12:06
Ok precyzuję:
- sprzęt:
PC: Pentium 4, 1024 ram, geforce 4, karta dzwiekowa SB Audigy 2 ZS
Audio: Amplituner Yamaha rxv-450, głośniki Jamo seria E6
Połączenie: cyfrowe poprzez kabel tech link
Program: foobar v9.0 (bez wtyczek)
- opis problemu:
Podczas odtwarzania dowolnego pliku co jakiś czas występują pojedyncze trzaski. W poprzedniej wersji (v8.3) występowało coś podobnego podczas odtwarzania płyt audio cd poprzez opcję kernel streaming.
- sprzęt:
PC: Pentium 4, 1024 ram, geforce 4, karta dzwiekowa SB Audigy 2 ZS
Audio: Amplituner Yamaha rxv-450, głośniki Jamo seria E6
Połączenie: cyfrowe poprzez kabel tech link
Program: foobar v9.0 (bez wtyczek)
- opis problemu:
Podczas odtwarzania dowolnego pliku co jakiś czas występują pojedyncze trzaski. W poprzedniej wersji (v8.3) występowało coś podobnego podczas odtwarzania płyt audio cd poprzez opcję kernel streaming.
Napisano 13 kwiecień 2006 - 12:37
a teraz co masz ustawione w output method? direct sound czy kernel streaming?
Masz laptopa? Koniecznie odwiedź nowe forum o laptopach!!!
Napisano 13 kwiecień 2006 - 13:30
Jeśli już, to spróbuj pozmieniać Output device, sprawdź. Jeśli nie poskutkuje, doinstaluj jednak ten Kernel Streaming stąd (pamiętaj, aby go wybrać w Output device). Jeśli problem będzie się powtarzał, zaktualizuj stery od dźwiękówki, płyty głównej, nawet karty graficznej itp. (może nawet zaktualizuj BIOS, choć wątpię aby to pomogło). Jeśli na oryginalnych sterownikach problem wciąż występuje, to przesiądź się na kX-y, zainstaluj wersję 3538j (download) - pamiętaj o wcześniejszym odinstalowaniu oryginalnych driverów.
Czy na innych playerach też się tak dzieje? WMP? Winamp? iTunes?
Czy na innych playerach też się tak dzieje? WMP? Winamp? iTunes?
Napisano 13 kwiecień 2006 - 13:34
lubny napisał:
A gdzie w ten nowej wersji jest zmiana output method? U mnie additional settings... jest nieaktywne.
preferences -> playback -> output -> output device
jesli przed nazwa urzadzenia odtwarzajacego masz DS lub nic to za odtwarzanie odpowiada direct sound, jesli ks to kernel streaming...
Masz laptopa? Koniecznie odwiedź nowe forum o laptopach!!!
Napisano 13 kwiecień 2006 - 14:08
Rzeczywiście, teraz sam sprawdziłem, u mnie (SB Live! 5.1) też są trzaski gdy korzystam z Kernel Streaming. Jesteś pewien, że nie doinstalowałeś tej wtyczki, i że z niej nie korzystasz?
Jak dam na "Podstawowy sterownik dźwięku" w Output device, to jest wszystko spoko.
Jak dam na "Podstawowy sterownik dźwięku" w Output device, to jest wszystko spoko.
Napisano 13 kwiecień 2006 - 17:29
ja mam tez jedną propozycje:
niektore karty sieciowe (wlan) powoduja konflikt z niektorymi kartami dziwkowymi (np sblive). pisalem gdzies juz o tym chyba.
chodzi o konflikt przerwań. czsami pomaga zmiana slotu... a czasami nie
najlatwiej to sprawdzic wyciągajac sieciowke. potem sprawdzic czy dalej są trzaski.
... jedno mnie tylko zastanawia. jesli to konflikt sprzętowy to powinien wystepowac nie tylko w foobarze, ale W OGOLE podczas odtwarzania dźwięku.
niektore karty sieciowe (wlan) powoduja konflikt z niektorymi kartami dziwkowymi (np sblive). pisalem gdzies juz o tym chyba.
chodzi o konflikt przerwań. czsami pomaga zmiana slotu... a czasami nie
najlatwiej to sprawdzic wyciągajac sieciowke. potem sprawdzic czy dalej są trzaski.
... jedno mnie tylko zastanawia. jesli to konflikt sprzętowy to powinien wystepowac nie tylko w foobarze, ale W OGOLE podczas odtwarzania dźwięku.
Napisano 09 sierpień 2006 - 17:44
Ja mam podobny problem - Mam SB Audigy 4 i przy każdym przełaczaniu utworów występuje wyraźny trzask. Po przeczytaniu powyższych postów uaktualniłem wszystkie sterowniki jednak to nic nie pomogło. Zacząłem wiec kombinować dalej i co się okazało że trzaski wystepują tylko i wyłącznie przy próbkowaniu 24bit, na 16 bit nic takiego nie wystepuje. Sprawdziłem też inne odtwarzacze i tam trzaski nie wytępują.
(Mam foobara 0.9.3)
Co robić bo brak mi już pomysłów :cry:
(Mam foobara 0.9.3)
Co robić bo brak mi już pomysłów :cry:
Strona 1 z 1

Logowanie