foobar2000.pl - polskie forum: Skrypty do foobara - foobar2000.pl - polskie forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Skrypty do foobara

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   MariaN Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 30-marzec 06

Napisano 31 marzec 2006 - 12:51

Na pewno każdy szanujący się posiadacz foobara w wersji niższej niż 0.9 posiada również wtyczkę foo_ui_columns (a jeśli nie posiada to powinien takową ściągnąć :lol: ).
Otóż w colums_ui playlista foobara składa się z kolumn, które to możemy dodawać, usuwać i edytować. Mogą zawierać różną treść, ale podstawa to kolumny wyświetlające artystę i tytuł. Oto przykład dla pliku mojaUlubiona.mp3 z tagami artist="666" i title="Paradox":
Artist
666
Title
Paradox
Więc wszystko fajnie, a co jeśli plik nie zawiera tagów z informacją o autorze i tytule? Wtedy zobaczymy taki shit:
Artist

Title
mojaUlubiona
Niezbyt to estetycznie wygląda, a na pewno niewiele mówi nam o samym utworze, ale i tak nic z tym nie zrobimy.

Dużo muzy jest zapisane w plikach wg. wzoru artysta - tytuł.mp3, lub artysta_-_tytuł.mp3.
Jeśli pliki tak zapisane nie posiadają tagów informacyjnych, to wiemy z przykładu jak paskudnie to będzie wyglądać, ale co gdyby string z nazwą rozciąć i oddzielić na artystę i tytuł :?: I tu właśnie przydają się skrypty foobara, za pomocą których nazwę pliku można rozdzielić i uzyskać taki oto efekt dla pliku Scooter_-_Hello.mp3 (bez jakichkolwiek tagów w pliku):
Artist
Scooter
Title
Hello
Prawda, że fajne.

No a teraz o samym skrypcie. Właściwie to są to dwa skrypty, jeden dla kolumny "Artist" i drugi dla "Title". Dla tej pierwszej kolumny do zakładki display wklejamy:
$if2($if2(%ARTIST%,$substr(%_FILENAME%,0,$strstr(

%_FILENAME%,' - '))),%_FILENAME%)

a dla kolumny "Title" wklejamy:
$if2($if2(%TITLE%,$substr(%_FILENAME%,$add($strstr(

%_FILENAME%,' - '),$ifgreater($strstr(

%_FILENAME%,' - '),0,3,0)),$len(%_FILENAME%))),%_FILENAME%)


Teraz foobar będzie wyświetlał zawartość tagów, a jeśli ich nie znajdzie to rozetnie nazwę pliku i powstawia tam gdzie trzeba.
UWAGA! Skrypt wyszukuje w nazwie pliku stringu " - ", lub "_-_", więc jeśli nazwę pliku Scooter_-_Hello.mp3 zmienimy na Scooter-Hello.mp3, lub Scooter Hello.mp3, to skrypty nie zadziałają, ale wystarczy zmienić nazwę :lol:
0


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Odpowiedzi do tego tematu

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mixcherry Ikona

  • 50% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 20-listopad 04

Napisano 31 marzec 2006 - 20:37

Proszę bardzo, pierwszy post i już tutorial :) To się mnie podoba się :)

W 0.9 nie trzeba też pisać %_filename%, wystarczy %filename%. Ja bym zamienił %filename% na $replace(%filename%,_, ) - zamienia wszystkie podkreślniki na spacje, w ten sposób nie trzeba robić zagnieżdżonych $if-ów. Poza tym OK, oby tak dalej :) Rozwiń tutorial, jak sie powiedziało "a", to trzeba też powiedzieć "b" :D BTW, do wersji 0.9 też jest Columns UI.
0

#3 Guest_tripeman_*

Napisano 23 kwiecień 2006 - 20:00

W wersji 0.9.1 skrypt do pola "title" mi nie działa (w 0.8.3 jest dobrze). Wyświetla całą nazwę: "artist - title".
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   MariaN Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 30-marzec 06

Napisano 05 lipiec 2006 - 15:29

:shock: Dużo czasu minęło od mojego ostatniego postu :lol: , wszystko przez tą maturę. No ale już jestem wolny. Dziękuję mixcherry za podpowiedź z zastosowaniem funkcji $replace. Dzięki niej pliki typu artist_-_title.ext będą prawidłowo rozdzielane, a znaki "%" i "_" oczywiście zastąpione " ", czyli spacją :mrgreen: , ale bez zagnieżdżonych $if-ów niestety nie obejdzie się.
A oto kod źródłowy skryptów:
dla artist:
//by MariaN

($if2($if2(%ARTIST%,$substr($replace($replace(%_FILENAME%,'_',' '),'%',' '),0,$strstr($replace($replace(%_FILENAME%,'_',' 

'),'%',' '),' - '))),$replace($replace(%_FILENAME%,'_',' '),'%',' '))

dla title:
//by MariaN

($if2($if2(%TITLE%,$substr($replace($replace(%_FILENAME%,'_',' '),'%',' '),$add($strstr($replace($replace(%_FILENAME%,'_',' 

'),'%',' '),' - '),$ifgreater($strstr($replace($replace(%_FILENAME%,'_',' '),'%',' '),' - 

'),0,3,0)),$len($replace($replace(%_FILENAME%,'_',' '),'%',' ')))),$replace($replace(%_FILENAME%,'_',' '),'%',' '))


Treść "//by MariaN" jest uznawana przez foobara za komentarz i nie jest w żaden sposób interpretowana, są to jedynie prawa autorskie :cry: i prosiłbym o pozostawienie mojego skromnego podpisu.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   PIK Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 07-maj 06

Napisano 06 lipiec 2006 - 09:02

Wkleilem to z ostatniego posta i nie dziala u mnie :(

edit:

A jesli mam np. tak "jakas - piosekna.mp3" ale ten plik nie ma nic wpisane w tagach ID3v1 itp i jak tą mp3 wstawie do foo to mam całą nazwe pliku w "title" i czy on tez bedzie rozdzielał ten plik ?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   MariaN Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 30-marzec 06

Napisano 07 lipiec 2006 - 15:49

A to dziwne u mnie wszystko działało. Może używasz 0.9-tki, z tą wersja moje skrypty wydają się nie być w pełni kompatybilne. Dzieje się tak dlatego, że język skryptowy wersji 0.9 ma nieco zmienioną składnię, ale zwykle są to drobne róznice i gdy w koncu przekonam się do wersji 0.9 to zamieszczę uaktualnienie.

Tak czy owak dzisiaj zamieszczam następną wersję moich skryptów artist/title i myślę, że ta wersja będzie finalną. :razz:

w sekcji artist:
//by MariaN

$puts(fn,$replace($replace(%_FILENAME%,'_',' '),'%',' '))

$if2($if2(%ARTIST%,$substr($get(fn),0,$strstr($get(fn),' - '))),$get(fn))


w sekcji title:
//by MariaN

$puts(fn,$replace($replace(%_FILENAME%,'_',' '),'%',' '))

$if2($if2(%TITLE%,$substr($get(fn),$add($strstr($get(fn),' - '),$ifgreater($strstr($get(fn),' - '),0,3,0)),$len($get(fn)))),$get(fn))


Mam nadzieję, że każdemu biędzie diłać tak jak mi :lol: , a za jakliś czas zamieszczę coś zupełnie nowego :?: .
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   PIK Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 07-maj 06

Napisano 08 lipiec 2006 - 09:07

Tak mam foobar2000 v.0.9.2 :)

I teraz działa (prawie) super !!

Te pliki mp3. które nic nie mają zadnych tagów wpisanych to super rozdziela i jest ok.
Ale problem jest z tymi, które mają wpisane, bo mam teraz wszystko podwójne "title" i "artist" :|

Da sie cos z tym zrobić ?

Very Very Thanks !! Za ten script w/w problem sie rozwiąże to będzie wypas !! :)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   PIK Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 07-maj 06

Napisano 16 lipiec 2006 - 15:27

MariaN, mam tą prośbe co wyzej :cry:

Dało by sie cos z tym zrobić ?

Bo w mp3 w ktorych jest wszystko ok, to mam podwójne "artist" i "title" :|
I o to chodzi, zeby nie dublował :|

Bede czekał, z gory wielkie dzieki. :)

foobar ver 0.9.2
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   MariaN Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 30-marzec 06

Napisano 18 lipiec 2006 - 16:32

Sorki za dłuższy brak odpowiedzi, ach te wakacje :lol: .

Z twoich postów wynika że problem leży w tym, że foobar w wersji 0.9 ma inną składnię konstrukcji warunkowej. Za dzień, albo dwa umieszczę uaktualnienie specjalnie do wersji 0.9.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   L3wy Ikona

  • 10% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 13-lipiec 06

Napisano 18 lipiec 2006 - 18:54

[quote=MariaN][b]dłóższy

Panie Ty widzisz i nie grzmisz!
[center:7e247f38c9] Moj foobar'ek.[/center:7e247f38c9]
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   PIK Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 07-maj 06

Napisano 18 lipiec 2006 - 21:11

Cytat

Za dzień, albo dwa umieszczę uaktualnienie specjalnie do wersji 0.9.

Dzięki!!

Czekam :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   MariaN Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 30-marzec 06

Napisano 26 lipiec 2006 - 14:59

:cry: I potwierdza się, że gdy piszę coś na kompie to przestaję myśleć analogowo.

:!: Niestety zostałem zawalony robotą i nie wiem kiedy bedę miał czas na wydanie uaktualnionej wersji skryptów atrist/title, ale pewne jest, że uaktualnienie bedzie.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Majkel Ikona

  • Hellmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 18-czerwiec 06

Napisano 02 sierpień 2006 - 15:07

mam takie pytanko odnośnie skryptów dotyczących zmian RATINGu w tagach.
obecnie uzywam takich:

+1
Format "RATING" using "$min(7,$add(%rating),1))"


-1
Format "RATING" using "$max(1,$sub(%rating),1))"


DODAJĄ lub ODEJMUJĄ one z tagu RATING podaną wartość (w tym wypadku 1)

pytanie brzmi: czy istnieje możliwość napisania podobnej funkcji tylko żeby ona ustawiała od razu poziom docelowy ?

o co mi chodzi: w tej chwili wciskając hotkey'a odpowiadającego za np +1 rating DODAJĘ do wartości która jest już w tagu 1 "oczko" w górę, a chodzi mi o to że jak wcisnę tą jedynkę to żeby Rating był ustawiany na poziomie 1, gdy wcisne 2 to na poziomie 2, a jak 7 to od razu na maksa, gdy zmienię zdanie i zechcę obniżyć ocenę to funkcja zamiast odejmować znów od razu ustali poziom docelowy na 5 powiedzmy. wtedy nie będę musiał korzystać z dwóch różnych kombinacji klawiszy do dodawania i odejmowania jakiejś wartości. jest to możliwe do zrobienia ? gdybym się na tym znał pokombinowałbym sam, ale niestety nie znam się na tym dlatego zwracam się do was o pomoc :)

nie wiem czy wytłumaczyłem to dość jasno, mam nadzieję że ktoś skuma o co mi chodzi ;)

dzięki z góry za pomoc :]

"I wish you well... and that you're burning there in hell"
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Wookie Ikona

  • 20% ekstraktu z foo
  • Ikona
  • Rejestracja 27-listopad 04

Napisano 02 sierpień 2006 - 16:13

Format "RATING" using "1"

Robisz 7 takich skryptów zmieniając tylko cyfrę i podpinasz pod hotkey'e.
Najprostszy skrypt na świecie. :P
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Majkel Ikona

  • Hellmeister
  • Ikona
  • Rejestracja 18-czerwiec 06

Napisano 02 sierpień 2006 - 17:10

heheh nie sądziłem że to jest takie proste :razz: :lol: no cóż, czasem nOOb ze mnie :razz: dzięki Wookie za podpowiedź :mrgreen:

"I wish you well... and that you're burning there in hell"
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Strit1 Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 25-lipiec 06

Napisano 20 październik 2006 - 16:09

Czy ma ktoś udoskonalenia tych skryptów działających z foo 0.9.4??
W kolumnie artist działa jeszcze bez problemu, ale w title wyświatla całą nazwę pliku. Może ktoś wrzucić działającego skrypta??
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   MariaN Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 30-marzec 06

Napisano 21 kwiecień 2007 - 12:17

Uff wreszcie mogę się zająć forum :mrgreen:
Jak obiecałem :lol: zamieszczam aktualizacje skryptu artist/title:

W sekcji artist
//by MariaN

$puts(fn,$replace($replace(%FILENAME%,'_',' '),'%',' '))

$if2($if2(%ARTIST%,$substr($get(fn),0,$strstr($get(fn),' - '))),$get(fn))


W sekcji title
//by MariaN

$puts(fn,$replace($replace(%FILENAME%,'_',' '),'%',' '))

$ifgreater($len(%TITLE%),$sub($len(%FILENAME%),1),

$substr($get(fn),$add($strstr($get(fn),' - '),

$ifgreater($strstr($get(fn),' - '),0,3,0)),$len($get(fn))),%TITLE%)[/b][/b]


Musiałem się trochę namęczyć żeby oszukać nowego foobara :razz:

:!: Za jakiś czas wrzucę jakieś nowsze skrypty
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   MariaN Ikona

  • foon00b
  • Ikona
  • Rejestracja 30-marzec 06

Napisano 22 kwiecień 2007 - 22:41

A oto i kolejna pchełka. Skrypt wyświetla rozmiar pliku w MB, czasami przydatne :razz: . Niestety skrypt jest opatrzony pewnym marginesem błędu, a mianowicie około 0,05 MB, ale to zależy od rozmiaru i VBR.

w display
//by MariaN

$puts(P1,

$div($mul(%length_seconds%,$info(bitrate)),8192))

$puts(P2,

$num($div($mod($mul(%length_seconds%,$info(bitrate)),8192),100),2))

$get(P1)','$get(P2)' MB'


w sort
//by MariaN

$num($div($mul(%length_seconds%,$info(bitrate)),8),8)

i nie zapomnijcie zaznaczyć: use custom sort spec

:!: Może ktoś ma pomysł na bardziej dokładny skrypt?
0

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Oferujemy miejsce na reklame. Kontakt: m.szafranski@foobar2000.pl